Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

HISTORY Channel - какво интересно ни очаква през май

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Любопитно | преди 2 седмици | 164

згубените подводници от Втората световна война

Май 2024 по HISTORY Channel Bulgaria

„Изгубените подводници от Втората световна война“ (6x60’)

От 07.05. – всеки вторник от 22.00 ч.

По време на Втората световна война нацистите присвояват милиарди долари под формата на злато, бижута и произведения на изкуството. В стремежа си да опазят възможно най-много от съкровищата си въпреки загубата на войната, те разпращат ценните стоки по целия свят с помощта на подводници. В продължение на почти 80 години тези плавателни съдове, натоварени с ценности, остават в подводните си гробове до този момент. Известният търсач на съкровища Даръл Миклош се заема да довърши мисията на живота си – а именно да намери изчезналите подводници и техния товар за милиарди долари.

След като за пръв път вижда една от подводниците, докато се гмурка като тийнейджър, Даръл открива значително количество доказателства, които подкрепят първоначалното му откритие преди всички тези години. Това подновява търсенето му с пълна сила. Всеки едночасов епизод проследява Даръл и неговия екип от експерти, докато те се опитват да открият и извадят изчезналите нацистки подводници от дъното на Карибско море.

„Домашните прислужнички на Хитлер“ (4x60’)

От 16.05. – всеки четвъртък от 22.00 ч.

Тази поредица разглежда ролята на нежния пол в Третия райх през съвременната призма на жените като активни участници във всички аспекти на германското общество. Ролята им във възхода и поддържането на нацистка Германия рядко се споменава в историята на Втората световна война. До такава степен, че жените в Третия райх са представени най-вече като пасивни домакини, на които е отредена определена и второстепенна роля в нацисткия проект. Реалността е по-сложна и много по-мрачна. Те играят централна роля, като позволяват на Хитлер да извърши войната и холокоста.

Основната теза е, че нацистите не биха успели без жените. А факторите, довели до нацистката/фашистка държава и геноцидните практики, не са реликва от историята или определеното време и могат да се повтарят отново.

Подходът в предаването разглежда обширните сфери на ангажираност на жените в нацистка Германия и ползва биографично изследване на конкретни членове на женското съсловие, за да илюстрира видовете им заетост в нацисткия режим. Поредицата има особен фокус върху жените в източните територии на Третия райх – кървавите земи на Холокоста – където се е водила по-голямата част от войната и често биват омаловажавани в западните разкази за нея.

„Виновният невинен с Кристофър Екълстън“ (2x60’)

От 30.05. – всеки четвъртък от 23.00 ч.

„Виновният невинен“ е завладяващ нов сериал, който изследва някои от най-големите съдебни грешки в историята. Всеки щателно проучен епизод ще накара носителя на награда EMMY актьор Кристофър Екълстън да води задълбочено съвременно разследване на някои от най-скандалните случаи на неправомерни присъди в света. Поредицата използва архивни кадри, интервюта с исторически експерти и реконструкции. Всеки вълнуващ епизод е със затворен край – което означава, че разнищва историята докрай и дава ясен отговор на зрителя.

Сериалът ще съживи тези завладяващи истории и ще изследва защо и как системата е хванала грешния човек и какво казва това за нашия свят.

Снимки

 
155.67 ms. / 1.2 MB