Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ – 2024 г.

, Канцелария (Сливенска Митрополия)

Излъчване: Митрополия Сливен | Общество | преди 2 седмици | 347

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН,

НАМЕСТНИК НА ОВДОВЕЛИЯ СЛИВЕНСКИ ЕПАРХИЙСКИ ПРЕСТОЛ

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ – 2024 г.

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Сливенска епархия,

В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще отговорят: „Воистину Воскресе!“. В това провъзгласяване на истината за възкресението на Спасителя се съдържа целият смисъл на нашата вяра.

Преди повече от две хиляди години Господ дошъл в света. Той дал на човеците забележително нравствено учение, което подкрепил не само със силата на Своите думи и тяхната удивителна вътрешна логика, но и с велики и чудни действия. Достатъчно е да кажем, че възкресяването на светия и праведен Христов приятел – четиридневния Лазар, което извършил Господ, отекнало в целия Йерусалим. Спасителят вдигнал от гроба човека, който четири дена преди това бил погребан. Неговото тяло имало явни признаци на тление. Това и други подобни чудеса дълбоко развълнували тези, които станали свидетели на проявлението на Божията сила.

Същевременно, ако всичко беше завършило само с Голготата, смъртта и поражението, то паметта за Иисус от Назарет щеше да се съхрани в народа само като памет характерна за героите, философите, мислителите или отделни лидери. Без Възкресението Христово не би възникнала Църквата – обществото от хора, които живеят с вярата в Господа, които чрез тази вяра реално се съединяват с Него и получават сила за своето вътрешно духовно усъвършенстване.

Възкресението на Господа свидетелства за това, че Той не само е Син Човечески, но Син Божи, Той е победител на смъртта и греха, и съединявайки се с Него, ние се съединяваме с Бога, а това значи, че получаваме Божията благодат, която ни помага да преодоляваме всякакви трудности, изпитания и скърби, да излезем победители от различни жизнени колизии, защото силата Божия лекува нашите немощи и възпълва човешките недостатъци. Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата над злото се оказва непосилна. Но ако той призове Божията помощ, то заедно с Бога, с Възкръсналия Спасител ще излезе от тази битка победител.

В този ден човекът не само чувства пасхалната радост на емоционално равнище, но я постига и чрез разума и ние разбираме колко е убедително, логично и всеобхватно християнското учение. То е вдъхновяващо и жизнеутвърждаващо.

Но най-главното – това е радостта от светлия празник на Христовата Пасха, която ние преживяваме в сърцето си. Защото вече не само с ума познаваме силата на християнското учение, не чрез разума постигаме значението на Възкресението Христово, но със сърцето чувстваме, че Възкръсналият Господ реално живее в Църквата и преподава Своята благодат. Той се докосва до нашето естество. Това съприкосновение в пасхалната нощ усещат милиони и милиони хора по целия свят. Ние всички празнуваме това вселенско тържество, прославяйки Христос Възкръсналия, и радостта, която по време на Пасхалното богослужение влиза в сърцето на човека, остава с него задълго.

Обични в Господа братя и сестри,

В пасхалната нощ се обръщаме към всички, които присъстват в Божия храм, и към тези, които по една или друга причина не са могли да го посетят. Обръщаме се и към онези, които не са влезли в църковната ограда поради липса на вяра. Ние от все сърце им пожелаваме да я намерят, защото вярата в Бога променя живота на човека, прави го прекрасен. Тези, които в пасхалната нощ пребивават на одъра на болестта или изпълняват служебния си дълг, тези, които сега не присъстват на тържественото богослужение, но с разума и сърцето си в този момент се присъединяват към всички християни, изпълващи Божиите храмове, пожелаваме им да получат дара на Божията благодат, за да може пасхалната радост да се докосне и до техните сърца.

Всеки път, когато вършим добри дела, когато помагаме на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно удовлетворение, а това е и отблясък на пасхалната радост. Ако нашите постъпки и действия отговарят на заповедите Господни, ако ние следваме това, към което ни призовава Бог, животът ни ще се изпълни с радост и щастие. Защото да живееш в съответствие с Божиите заповеди – това значи да бъдеш щастлив.

Още веднъж от цялото си сърце поздравяваме вас, скъпите чеда на Сливенска епархия с празника на светата Пасха, със светлото Христово Възкресение! Нека пасхалната радост колкото може по-дълго да се съхранява в нашите сърца и светлината на Христовото Възкресение да озарява нашия живот!

Христос Воскресе!

 
56.39 ms. / 1.2 MB