Сливен. Новини от източника. Последни новини

На ретро парада в Сливен за първи път в България беше представен Буик от епохата на Ал Капоне

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 седмица | 339

Retro parad

На Лазаровден в Сливен се проведе 11-ото издание на парада за ретро автомобили и мотоциклети. Верен на традицията и тази година той се превърна в празник за любителите на ретро возилата.

Над 250 експоната от страната и чужбина изпълниха днес паркинга на „Ритейл Парк“ на булевард „Георги Данчев“.

За първи път в България беше показан Буик от епохата на Ал Капоне - от 1928 г. Ретро возилото е с оригинални части и луксозно изпълнение от дърво и кожа. Развива до 120 км/ч.

На изложението дефилира и най-скъпият ретро автомобил в България - БМВ от 1936 г., собственост на легендата в автомобилния спорт Димитър Соколов. Ретро автомобил, който е бил собственост на светилото на българското колоездене Милко Димов, също бе сред автомобилните класики.

Сред посетителите на изложението бе зам.-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков. От името на градоначалника Стефан Радев, той поздрави организаторите, всички индивидуални участници и представители на ретро и мото клубовете в страната.

„За мен е чест да ви поздравя за ентусиазма, търпението и времето, което отделяте да поддържате традициите на автомобилите, които представлявате, и които оживяват пред нас и пред младите поколения и занапред!“, заяви инж. Марков. Той изрази най-добри пожелания към Валентин Дойчинов, който е основният двигател на ретро събора.

„Скъпи приятели, благодаря ви сърдечно, че сте тук! Без вас и вашите усилия този празник нямаше да го има“, заяви на свой ред Валентин Дойчинов.

Тази година наградата на кмета Стефан Радев отиде при колекционера на ретро автомобили Ангел Желев от Варна. За първи път бе връчена специална награда на Българска федерация за исторически превозни средства. За откроилите се участници бяха предвидени специални награди – за първо, второ и трето място и специални награди за редовни участници, клуб с най-много представители и други.

В тазгодишния събор бе включен и детски конкурс за рисунка на тема „Ретро автомобили“.

За добрата атмосфера на посетителите и гости на Сливен допринесоха и от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“, както и духовият оркестър на Военно формирование 22 220.

Организатори на събитието са Сдружението за класически автомобили „Туида Класик“ и Община Сливен.

Снимки