Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приятно ми е, Кортез. Найк Кортез

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 584

Найк Кортез

Човек знае имената на хората, които обича. И на маратонките, които носи. Защото моделът не е само съвкупност от букви, а име, зад което се крие история, страст и иновации.

Такъв е случаят с модела на Найк Кортез.

Преди 49 години

Всичко започва преди половин век, през 1972-ра в Съединените американски щати. Един от съоснователите на Найк – атлетът Бил Бауърман, решава да претвори знанията си за тичането в маратонки.

Но какви да е, а отговарящи на всички изисквания за безопасност и комфорт, които един атлет би искал да получи от обувките си.

Началото на сътрудничеството

В процеса по създаване на Найк Кортез се включва и Фил Найт- състезател, с който Бил се познава от треньорските си години в Университета на Орегон. Двамата приятели решават да правят и общ бизнес когато Найт купува японска марка за спортни обувки и мести производството й в родината си САЩ.

Първоначално името на новата компания за спортни стоки било „Blue Ribbon Sports”, но през 1972 я прекръстили на Найк или Нике на български – богинята на победата.

Случайно или не, това ново име наистина донесло успех на компанията. Но да не избързваме.

Влиянието на Кортез върху компанията

На Бил и Фил им отнело няколко години разработки и експерименти, за да стигнат до финалния вариант на своя модел. Работата започнала през 1968 и приключила през 1972, точно за старта на Летните Олимпийски игри.

Олимпийският отбор по лека атлетика на САЩ отишъл да се състезава в Мюнхен с новия модел обувки на Бил и Фил. И нямало как да е иначе, това бил модел от професионалисти за професионалисти.

Когато зрителите забелязали това, продажбите на маратонките Найк Кортез скочили до небето, според тогавашните представи.

Идеалните характеристики

Оттогава насам са изминали почти 50 години и моделът Найк Кортез не е спрял да се развива. Основата била поставена – обувки, съчетаващи комфорт и издръжливост. Пяната за подметките е разположена така, че да дава удобство, обирайки силата на удара на крака в асфалта. Така подметката намалява умората в краката и риска от травма на Ахилесовата пета – често срещан проблем при бегачите. Един от водещите маратонци описва Найк Кортез така: „Най-удобната маратонка за всички времена“.

Очаква ви не другатде, а на Footshop.bg.

Източник на снимка:

Footshop