Сливен. Новини от източника. Последни новини

4 неща, които не ви казват за афилиейт маркетинга

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 604

Афилиейт маркетингът е един от най-препоръчваните модели за печелене на пари в мрежата. Чрез него – трети лица, които се наричат афилиати препращат трафик чрез специални линкове, банери, промоционални кодове към сайтове, които имат афилиейт програма. Когато някой човек, който е бил препратен закупи стока или услуга от сайта в определен период от време, то на афилиата се изплаща комисионна.

Именно тази простота, както и факта, че голямо количество хора пазаруват в Интернет прави афилиейт маркетинга предпочитан начин за монетаризация .

Но, за съжаление – мнозина хора, които се опитват да печелят чрез афилиейт маркетинг се провалят. Това е така, защото има неща, които не знаели преди да предприемат това начинание. За това решихме в тази статия да изложим тези четири проблема, за да бъдете по-подготвени, ако решите да се занимавате с афилиейт маркетинг.

Доходът, които се печели от афилиейт маркетинг не е винаги консистентен

Разбира се, повечето сайтове, които имат активирана афилиейт програма имат ясни правила що се отнася до изплащането на натрупаните комисионни. Трябва понякога да е заработена някаква минимална сума. И изплащането става по някакъв предварителен график – на месечно число (или по-дълъг период). Не е там проблема.

Всеки афилиат е просто една страна от една сделка. Понякога – сайтовете, които имат афилиейт програми могат да решат да редуцират размера на изплащаните комисионни (както имаше случай в последните години с най-голямата афилиейт програма в света – тази на Амазон). Или да съкратят времето, което се отчита при кликане на специалните връзки, банери или използването на промоционални кодове. Както казахме по-горе – всяка програма е приела различно време, в което тя отчита кликането и генерираната комисионна. Звучи сложно? Ще обясним нагледно. Да кажем, че промотирате дадена стока със специален линк. Ако споделите този линк с Вашите последователи в социалните мрежи и те кликнат този линк. И в рамките на 14 дни направят поръчка, то ще Ви се изплати комисионна. Сайтът, който промотирате обаче редуцира това време от 14 дни на 7 дни. И ако някой Ваш последовател направи поръчка на 8 ден (след като е кликнал), то на Вас няма да се отчете комисионна.

Друго нещо, което мнозина хора забравят е, че някои стоки/услуги могат да бъдат ползвани през определен период от годината.

Да кажем, че промотирате електронен магазин, който е насочен към украсата за Коледа. Ясно е кога ще имате най-много трафик. И съответно най-много комисионни.

Афилиатите за зависими от трети фактори, които не могат да контролират

Както казахме – афилиейт маркетингът е пренасочване на трафик. Нищо повече.

Но как се генерира този трафик? Именно тук е проблема.

Ако имате свой собствен сайт – някаква промяна в алгоритмите на търсачките (особено на Гугъл) може да намали значително количеството на посещенията, които сайтът Ви получава.

Същото се отнася и до социалните мрежи. Помнете – те съществуват, защото получават средства чрез реклами. Те налагат филтри на някакво ниво, за да не може някой да получи импресии, за които друг би заплатил.

Всеки афилиат е зависим от тези фактори. И за да успее – трябва да третира афилиейт маркетина като бизнес. Да се е подсигурил, като има множество източници на трафик. Както и да има портфолио от няколко сайта, профили в социалните мрежи и т.н., които да балансират евентуален спад в трафика.

Много добър източник, който може да Ви научи за печелене на пари в Интернет чрез афиалиейт маркетинг е блогът „Пасивен доход”. Там ще може да прочетете за различните видове афилиейт програми, начините, с които може да изградите свой сайт и т.н.. Наистина – много полезен сайт.

Трябва да бъдат положени много усилия, за да бъде човек успешен в афилиейт маркетинга

Афилиейт маркетингът е бизнес, както всеки друг бизнес. Трябва да бъдат положени много усилия, за да има човек поне някакъв шанс да успее.

Именно тази фаза обезсърчава множеството хора.

Защото те попадат на някое видео или публикация в Интернет, в която се твърди, че може да се печелят стотици (или хиляди долари) на ден.

А това не става така, колкото и да твърдят онлайн гуротата, които злоупотребяват с този бизнес модел.

Повечето ниши за крайно конкурентни. Нека вземем една за пример. Хостингът (услуга, която позволява трети лица да създават свой сайтове в мрежата). Някои хостинг компании предлагат повтаряща се комисионна – щом сте привлекли някой като клиент, то те ще Ви дават комисионна всеки месец, в който този някой е техен клиент. И така – с най-скъпите хостинг абонаментни услуги дори привлечени двадесет клиенти може да носят хиляди долари на месец като комисионна.

Всичко това прави този пазар така конкурентен. Дори и да сте написали най-уникалната статия, която е илюстрирана с най-шарените инфографики, то ще мине време, докато получите някакъв органичен трафик от търсачките.

Дори и да имате график – не всяко пренасочено посещение прераства в покупка.

Афилиейт маркетингът днес е дълъг процес, в който Вие трябва да се стремите да намерите трафик там, където няма много конкуреция. И да предложите някаква стойност на Вашите посетители. Ако се върнем към хостинга – какво ще получат те, ако закупят чрез Вас? Намаление? Безплатен пробен период? Закупуване без обвързване? Една добра услуга?

Всеки може да се занимава с афилиейт маркетинг

Знаем, че тази част от статията е антитеза на всичко, което написахме до тук.

Афилиейт маркетингът не е лесен бизнес. Но всеки може да се занимава с него.

Не е нужно да имате умения по програмиране, за да пробвате. Няма и възрастови ограничения.

Трябва упоритост. И вещина. За да имате шанс, за да „откраднете този занаят”.

Финални мисли

Афилиейт маркетингът е страхотен бизнес модел, който може да Ви донесе такава финансова свобода, за каквато не сте си и мечтали.

Нужно е да знаете, както казахме, че доходите Ви ще зависят от множество фактори. И това не е схема за бързо забогатяване. Вие трябва да намерите трафик там, където другите не са вече пробвали. И да донесете полза на своите посетители.