Сливен. Новини от източника. Последни новини

Необходимост от правилен избор на покривка за маса

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 703

Необходимост от правилен избор на покривка за маса

Трудно е да си представим изискана маса без красиво оформление. Трябва да сме запознати с различните видове покривки и салфетки, да направим правилен избор, да направим точното оформление и сервиране, за да създадем приятна, изискана или тържествена атмосфера, в зависимост от случая.

Да поговорим първо за формата на покривките за маса. Разнообразието е голямо, което предполага да създадем желаната обстановка.

-Класически бели варианти с различна форма.

-Разноцветни варианти, които идеално се комбинират с оформлението на декора.

-Покривки с бродерии, които изглеждат разкошно.

-Детски варианти, оформени в любимия стил на децата.

-Плетени изискани модели.

-Всекидневни варианти за ежедневни семейни трапези.

-Тематични покривки за специални поводи.

Относно формата на покривките – специалистите съветват да се избират такива варианти, които да повторят формата на масата. Днес на пазара е наличен широк асортимент от квадратни, правоъгълни, кръгли модели. Интересни са вариантите при масите с кръгла форма. Печелят стилните комплекти от комбинация на кръгла покривка с допълнение от квадратен елемент отгоре. В този случай успешно може да съчетаете два цвята, които контрастират, създавайки идеална цветова комбинация.

Особено е важно да обърнем внимание на материала, от който е направена покривката, която избираме . Моделите от натурални тъкани изглеждат изискано и привлекателно. Може да се оформи масата в един стил, когато всички елементи на декора си хармонират красиво. Натуралните тъкани отговарят на правилата на деловия етикет. Правилните решения при оформлението на масата позволяват да се подчертае стила и изискаността на домакините. И тук е моментът да припомним, че моделите от натурални тъкани се използват в по-редки и специални случаи, защото изискват специални грижи при пране и гладене. И от практична гледна точка се предпочитат изкуствени материи, които изискват по-малко грижи, но също са качествени и красиви. Може да си набавите няколко варианта покривки от акрил или полиестер, които да редувате. Те също ще оформят красиво вашата маса с богатото си разнообразие от форми, съобразени с търсените от вас.

Трябва да се обърне специално внимание и на размера на покривката. Тя трябва да пада на не по-малко от 20 см. отстрани на масата. Тържествените поводи предполагат дълги до пода покривки. Решение, което изглежда особено стилно и позволява съчетаването на няколко вида покривки.

Не по-малко важен е и цветът на покривките. Най-стандартните решения са белоснежните варианти, които чудесно се съчетават с елементи от декора на помещението. Неутрални цветове като бяло, бежово или цвят на кафе, позволяват да се приготвят маси както за семейни, така и за фирмени тържества. Тези разцветки имат преимуществото чудесно да се съчетават със съдовете за сервиране, създават изискан вид на масата, всички блюда върху тях изглеждат впечатляващо и апетитно, позволяват използването на салфетки с красиви форми. Светлата покривка може да се приеме за базово покритие на масата. Избраният вариант може да се комбинира идеално с цветни допълнителни решения. Цветните покривки се използват особено често в ресторанти или зали, като избраният цвят трябва да създава единна композиция с общата визия на помещението. А с помощта на салфетките може да се внесе разнообразие в декора на масата, което ще бъде проява на индивидуалната фантазия, стил и изящество.