Сливен. Новини от източника. Последни новини

Райграсът е царят на градините

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 979

Райграсът е царят на градините

Свежа, зелена и красива морава в двора на къщата – кой не мечтае за това? И ако попитате тези, които вече са осъществили тази мечта – как са я реализирали, със сигурност по-голяма част от тях ще ви отговорят – с райграс . Това растение е толкова популярно, че името му вече е синоним на тревна площ изобщо.

Затова и може да се нарече – „царят на градините“! Неговите най-големи предимства са, че расте бързо и е лесен за поддръжка. Райграсът е растение с голяма жизненост. Достига височина 70 см. Вирее добре на всякакви почви. Значително устойчив е на болести и вредители.

В нашия каталог ще откриете изключително разнообразие от райграс и тревни смеси. Ще намерите решение за слънчеви или сенчести терени, за интензивно натоварване, регенериращи и бавнорастящи. Освен това ще ви предложим и торове, специално разработени за тревни смеси – есенен и пролетен. Както и продукти срещу появата на мъх и плевели. С тях поддръжката на Вашата морава ще е по-лесна.

За да се радвате дълго време на свежия зелен килим от райграс трябва да имате предвид някои особености, свързани с поддръжката му.

Поливането е важно!

Това е може би първото, за което трябва да помислите преди да засеете райграса. Той вирее добре на оптимална влажност. Не понася нито преовлажняването, нито засушаването. Затова ви съветваме да изградите поливна система. С нея ще можете да регулирате точното количество вода, която е нужна за добрия външен вид на моравата. Друго предимство е, че напояването така е много по-лесно и може да се случва, дори и когато отсъствате. Ще оцените плюсовете на поливната система осебено през лятото, когато ще се налага да поливате райграса всеки ден. Най-добре е това да става сутрин или вечер и никога по обяд, защото може да пожълтее.

Осигурете добър дренаж

Той върви заедно с поливането, но е добре да го споменем отделно. Защото колкото е важно да осигурите необходимата влажност и да не допуснете засушаване, толкова е важно и да не преовлажните тревата. Ако липсва добър дренаж водата се задържа и се появява мъх, райграсът започва да жълтее и не се развива добре.

Кога да го засеем?

Засяването е най-добре да става в началото на годината – рано напролет. Можете, разбира се, да го засеете и през цялото лято. Трябва обаче да имате предвид, че не се препоръчва това да става след месец октомври.

Косене, косене, косене....

Косенето е от голямо значение за добрия външен вид на вашата тревна площ. За първи път райграсът се коси, когато достигне височина около 6-10 см. След това, за да го поддържате в изряден външен вид, ще се налага да минавате с косачката веднъж седмично. Поддържайте средна височина около 5 см. Не е добре нито да е прекалено висок, нито съвсем нисък. И при двата варианта тревата страда и не се развива добре.

Аерация

Тази процедура също не бива да бъде пропускана. Какво представлява тя? Чрез специален инструмент се правят малки дупки в райграса, като така се осигурява по-добър достъп до корените на вода, въздух и хранителни вещества.

Подхранване

Вашият райграс се нуждае от подхранване по време на цялата вегетация. Предлагаме торове, които са произведени специално за тревни смеси. Не забравяйте след наторяването да полеете моравата.

Без плевели!

Много важно за добрия външен вид на тревния ви килим е да успеете да го опазите от плевели. За целта още преди засяването на семената, почистете мястото от плевели, ако е необходимо – третирайте с препарат. След като засеете райграса – плевите редовно и не допускайте появата на бурени.

Борба с насекомите

Много често при засяването на райграса той не успява да поникне, защото мравките и други насекоми отмъкват семената за храна. Затова е важно още преди да пристъпите към озеленяването да третирате мястото с инсектицид, за да предотвратите появата на вредители.

Безспорно, макар и лесен за поддръжка и устойчив на болести, райграсът все пак ще изисква да му отделите голяма част от времето си. Но, това ще си струва, защото той ще ви осигури прекрасен зелен килим, който ще ви радва със свежестта и красотата си.

Снимки