Сливен. Новини от източника. Последни новини

Колективни детски игри и социализация

, Людмила Калъпчиева

Без източник | Общество | преди 2 години | 1308

Колективни детски игри и социализация

След навършване на една определена възраст детският лагер е подходящото място, където децата заедно със свои връстници да придобият нови знания и умения. На чист въздух сред природата те се забавляват, докато опознават света и се усъвършенстват.

Езиковият детски лагер е все по-желано място за отдих на малките палавници през лятната ваканция. Там децата се социализират по-лесно, а и родителите успяват да ги откъснат от електронните устройства вкъщи, за да ги заменят с колективни детски игри и допълнителни часове по чужд език.

Лагерът определено е приятно място за неповторими емоции, но ползите му не се изчерпват само с това. Детските психолози са категорични, че в подобна среда мачуганите израстват емоционално, психически, а не на последно място е добре за физическото им развитие да са ангажирани с повече движение навън.

Въпросът, който тормози повечето родители е, коя е най-подходящата възраст да запишат своя наследник на първото му зелено училище. Лагерните занимания могат да започват от предучилищна възраст, ако мъникът е достатъчно самостоятелен да се облича и храни сам, както и да не се страхува да бъде отделен за няколко дни от семейната среда.

Другият основен проблем пред майките и татковци е, къде да изпратят детето, за да са спокойни за неговото здраве и безопасност. Добър ориентир винаги са отзивите за конкретния лагер, неговото местоположение и условията, които предлага.

В България лидер в детското лагеруване е Международният езиков лагер, който се организира в Банско. Лъки Кидс е утвърдило се в годините място като най-предпочитано от деца и родители. Достатъчно показателен е фактът, че много от участниците се записват отново в групите, за да изкарат поне още една смяна в лагера.

Лъки Кидс съществува от 2012 г. насам и в него се приемат деца от 5 до 14 навършени години. За най-малките / на 5 г. и 6 г./ най-добре е да бъдат с придружител, за да се адаптират по-лесно в новата социална среда. От лагерниците не се изисква определено ниво по английски език, тъй като уроците са съобразени с възможностите на всеки ученик.

Участниците в езиковия лагер отсядат в петзвездния комплекс Лъки Банско СПА & Релакс като смените са в рамките на една или две седмици. Апартхотелът разполага с отлични условия за почивка, релакс и обучение. Програмата е съобразена с възрастта, индивидуалните потребности и интереси на малчуганите. В лагера те са под грижите на професионален екип от педагози, аниматори и образователни експерти.

В Банско децата са сред уникална природа. Планината позволява да са физически активни и да редуват езиковото обучение с арт и спортни занимания, както и с колективни детски игри. Еко походи, коннна езда, танци, колоездене, плуване са само част от емоциите, които очакват малките палавници в лагера.

Игрите са начин за усъвършенстване на децата, за придобиване на социални умения и изграждане на характера. Те са възможност за разкриване на техните таланти и способности. Докато играят те също подобряват комуникационните си умения по английски език, научават нова лексика и подобряват граматиката си. Докато се забавляват по-лесно се отпускат да общуват с останалите деца и не са затормозени от притеснението, че ще са непременно оценявани или критикувани за своите грешки.

Самото чуждоезиково обучение се редува със спорт и игри. Часовете се провеждат в технически обезпечените зали на хотелския комплекс, а родителите могат своевременно да получават обратна информация за усвоените уроци и реализираните проекти от децата.

Разбира се, през лятото лагерът трябва да е място за релакс, за много игри и забавления. Провеждат се разнообразни надпревари, които са не само физически, но и ролеви, конструктивни, езикови. Организират се много състезания между отделни екипи, което също е начин за сплотяване на колектива. Децата се учат на партньорство, взаимопомощ и сътрудничество. Ето защо в лагера много често възникват едни от най-добрите приятелства от детските години, а повечето лагерници пазят незабравими спомени от летата в планината.

Снимки: luckykids.bg

Снимки