Сливен. Новини от източника. Последни новини

Колекцията от маркови часовници на Американския президент Джо Байдън

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 642

Джо Байдън с Apple Watch

Малко повече от година, след като положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати, Джоузеф Робинет Байдън-младши стъпи на подиума и се обърна към народа. Докато той вдигаше ръце, за да произнесе встъпителната си реч, треперещите маси можеха да видят на китката му небезизвестният часовник Rolex Datejust.

Тук ще направим един своеобразен каталог на часовниците на президентите на САЩ. Преди години бившият сътрудник Ерик Уинд събира сборник от всички часовници, носени от главнокомандващите на САЩ от 1700 до 2010 година, като присъстват не само ръчни часовници, а и джобни. Тази база данни (по някакъв начин) в момента е пълна до и включително 45-ия президент Доналд Тръмп.

Дойде моментът да се актуализират нещата и да се добави новият действащ в момента президент, който колекционира часовници. А колекцията на Байдън наистина обхваща гамата от луксозни кварцови, механични часовници и дори смарт часовници.

През живота си Джо Байдън е притежавал изключително голяма бройка от часовници. Това не е изчерпателен поглед върху всеки часовник, който той някога е носил в обществения живот, а по-скоро текущата му актуална колекция от часовници, с които се е появявал медийно като президент.

Така че без допълнителна помпозност и обстоятелства, ето часовниците на президента Джо Байдън:

Omega Seamaster Diver Professional 300m

Някои наричат този часовник Bond Seamaster, защото ефективно дебютира на китката на Пиърс Броснан в Goldeneye от 1995 г., но оттогава часовникът се свързва с две други фигури на високо ниво. Първият е принц Уилям, херцог на Кеймбридж. Той носи своя Seamaster Pro от дете. Има специално значение за него, тъй като е подарък от майка му, покойната принцеса Даяна.

Другият е президентът Байдън, който носи публично Omega Seamaster от около две десетилетия. Неговият изглежда е от моделите от по-ранната ера, около средата на 90-те години, според сайтът за часовници Chasovnici-bg.

Байдън улеснява всички да забележат какъв часовник носи, защото често се появява публично с него. Изглежда, че това е най-износеният му часовник, както се вижда от възрастта и цялостното му състояние.

След като се опитахме да проследим колекцията от часовници на Байдън още през 70-те години, изглежда, че това е първият луксозен часовник, който е притежавал.

Хронографът Seiko 7T32-6M90

Този странен часовник е толкова специфичен: кварцов хронограф Seiko с двуцветна биколорна стомана с цвят жълто злато, който притежава и функция за аларма. Обозначението 7T32 представлява калибърът на кварцовия механизъм вътре в часовника, механизъм, произведен от Seiko в края на 80-те и използван до началото на 2020 г.

Фотографските записи показват, че Байдън има своя специален хронометър Seiko Alarm поне от средата на 2000 г. Именно този часовник Seiko той избира да носи по време на цялата си предизборна кампания, преди да стане президент. Явно му носи някакъв късмет.

Omega Speedmaster Moonwatch

Луксозна марка часовници с толкова много традиции, преплетена с американска история, която никога досега не е стояла на ръката на президент в овалния кабинет. Снимката, на която Байдън позира с Omega Speedmaster Moonwatch е направена специално за статия в списание Esquire.

Незнайно защо, много американци реагират яростно, когато президентът Байдън седи на „Решителното бюро” (Resolute Desk) в овалния кабинет, и се вижда на ръката му моделът Speedmaster. Нали Армстронг и Олдрин са се разхождали по Луната със часовници Omega Speedmasters, така че е логично човек, който се е отдал на американската политика и обществена служба от ранна възраст, да бъде влюбен в часовник, толкова символичен за страната му.

Не е непременно разтърсваща новина, че човек притежава Speedmaster – това е един от най-популярните часовници на планетата. Въпреки това е достойно за действащ президент на САЩ да носи такъв, защото никой друг президент не е правил това преди. Е, на Никсън беше предложен такъв часовник (при това златен), но го отказа.

Когато президентът Байдън не носи един от многото си часовници, вероятно може да го видим и с Apple Watch. Не е ясно защо или за какви поводи той избира да носи смарт часовник, но се появява на важни места и събития с него.

Всеки от часовниците на Байдън до този момент има някаква странност или усложнение. Seamaster има своя изпускателен клапан за хелий, Seiko има функция за аларма, а Speedmaster е хронограф от висок клас. Изглежда, че Байдън харесва часовници, които правят повече от едно нещо. Явно носи своят смарт часовник не толкова за точното време, а по-скоро за проследяване на пулс, крачки или други измервателни процеси.

Всичко това означава, че Apple Watch е най-сложният часовник на Байдън и би имало смисъл някой толкова зает като президента на Съединените щати да носи нещо с толкова полезности и възможности, колкото Apple Watch притежава.

Rolex Datejust

В денят на встъпване в длъжност като президент, всички медии и фотографи видяха верижката Jubilee. Това беше Datejust, модерен Rolex Datejust в по-големия си размер на корпуса от 41 мм.

Но това, което правлича интерес е, че действащ президент носи Rolex на поста си след Линдън Джонсън (Rolex Day-Date). Рейгън също е притежавал Rolex Datejust с бял циферблат, но не е сигурно дали той всъщност е носил този часовник като действащ президент. И Тръмп определено носи Rolex, докато играе голф, но това е било преди да стане президент.

Във всеки случай, още от деня на встъпването в длъжност, президентът Байдън направи този Rolex основен елемент от своята колекция. Изглежда, че споделя почти еднакво време с всички часовници от колекцията си.

Автор: Chasovnici-bg.com

Снимки