Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво трябва да имаме предвид, когато купуваме радиатори за парно?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 772

радиатори за парно

Нека да видим съветите на специалистите.

Мощност на радиатора

Това е първото нещо, което трябва да знаете, когато избирате радиатори за парно. Много е важно колко мощност на топлинно излъчване е необходима, за да затоплите помещението си. Често хората купуват радиатори въз основа на техния размер или броя на секциите на старите батерии, които искат да сменят. В същото време те изобщо не взимат предвид, че всички радиатори са различни и тяхната мощност на разсейване на топлина също е различна. Следователно всеки, който ще си купи радиатор, трябва преди всичко да знае как правилно да изчисли необходимата мощност на радиаторите. Съществува една проста формула за това:

Мощност, W = S*h*41

където,

S - Площ на помещението, кв.м.

h - Височина на тавана, m

41 - Коефициент

Например, за стая от 20 кв.м. и височина на тавана 2,8 метра, се изчислява необходимата отоплителна мощност: 20 * 2,8 * 41 = 2296 W.

Ако някъде ви изчисляват мощността на радиатора само по площта на стаята и не питат за височината на тавана, тръгнете от там - общувате с непрофесионалисти. Защото реално не отопляваме площта, а обема. И много зависи от височината на тавана. Някъде той е 2,5 метра, а другаде - 3,5 метра. И това вече е разлика от 40% в необходимия топлопренос на устройството.

Връзка

Много хора при смяна на радиатори за парно често забравят, че вече имат тръби. Ето защо, ако няма желание да промените цялата връзка с радиаторите, тогава трябва вземете предвид връзката, която вече имате.

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е видът на връзката - отстрани или отдолу . Ако имате странична връзка, тогава тръбите се приближават към радиатора отстрани. Ако по-ниско, то отдолу, обикновено от пода.

Ако имате нужда от радиатори с долна връзка, тогава изборът тук не е голям. Само стоманени панелни, стоманени тръбни радиатори и много ограничен брой секционни радиатори имат такава очна линия. Но страничната връзка може да има всички видове съвременни радиатори.

Централно разстояние

При страничното разположение на входовете трябва да се вземе предвид така нареченото централно разстояние - разстоянието между центровете на захранващите тръби.

И за всички радиатори това разстояние е различно. Например, стоманените панелни имат 250, 350, 450, 550 и 850 мм. За алуминиеви и биметални радиатори - 350 и 500 мм. За стари чугунени батерии - 500 мм. Ето защо, когато избирате радиатор, е много важно да знаете вашето средно разстояние, за да не купите нагревател, който не може да бъде монтиран по-късно.

Видове радиатори за парно

След като решихме мощността и вида на връзката, стана малко по-лесно, но все още не е ясно как да вземем решение при такова разнообразие от радиатори на пазара. В момента има пет основни типа: алуминиеви, биметални, стоманени панели, стоманени тръбни и чугунени. Разбира се, има и други - по-екзотични, но ще разгледаме само широко разпространените. Кои са техните основни характеристики?

Алуминиеви радиатори за парно

Изработени са от алуминиева сплав. Алуминиевите радиатори имат най-високото разсейване на топлината сред събратята си. Високо работно налягане - до 16 атм., ниво на pH - 6,5-8,5. Компактен, лек, перфектно регулируем с термостат, вътрешните канали имат голямо напречно сечение, имат елегантен външен вид. Взискателни са към качеството на охлаждащата течност. За да ги свържете, трябва да закупите монтажни комплекти и крепежни елементи отделно.. Можете да се свържете само отстрани. Разстоянието между захранващите тръби (централно разстояние) - 350 или 500 мм.

Съотношение мощност/размери = макс. 2400 W на 1 метър дължина (с височина 590 мм и дебелина 95 мм).

Биметални радиатори за парно

Подходящи са за всички отоплителни системи. Дизайнът и външният вид са идентични с алуминиевите и се отличават само с вътрешен колектор, изработен от стомана, през който протича охлаждаща течност (вода или антифриз). Именно поради комбинацията от два материала - алуминий и стомана - се наричат биметални . Стоманеният колектор осигурява на биметалните радиатори най-висока здравина и издръжливост сред радиаторите. Максималното работно налягане е 35 атм., а налягането на разрушаване е повече от 185 атм., нивото на pH е 6,5-9,5. Компактни, с високо топлоотдаване, по-тежки от алуминия, имат елегантен външен вид.

Съотношение мощност/размери = макс. 2312 W на 1 метър дължина (с височина 575 мм и дебелина 95 мм).

Стоманени панелни радиатори

Това са най-често срещаните радиатори и с най-ниска цена. Имат голям диапазон от размери: дължина от 400 до 3000 мм, височина от 200 до 900 мм, дебелина от 60 до 155 мм. С ограничени размери на нишите за монтаж, те ви позволяват да изберете правилната мощност поради различни дебелини. Дебелината се определя от вида на радиатора: Тип 10 - 61 мм, Тип 11 - 61 мм, Тип 12 - 64 мм, Тип 22 - 100 мм и Тип 33 - 155 мм. Тези радиатори са с високо топлоотдаване. Предлагат се модели за странична и долна връзка. Страничните свързващи отвори са 1/2" F, долните връзки са 1/2" F или 3/4" M. Разстоянието между захранващите тръби е 250, 350, 450, 550 или 850 мм.

Съотношение мощност/размери = 2249 W на 1 метър дължина (с височина 600 мм и дебелина 100 мм).

Стоманени тръбни радиатори за парно

Принадлежат към по-високата ценова категория - премиум клас. Стоманен тръбен радиатор е радиатор, заварен от секции с различен брой тръби. Те имат най-широка гама от размери и форми. Височина от 190 до 3000 мм, дължина до 3000 мм, дебелина от 65 до 225 мм. Възможност за боядисване във всеки цвят по RAL, плюс специални цветове. Възможност за производство на радиатори с радиус, ъглови и по-сложни форми. Повече от 30 възможни опции за свързване (странично, отдолу, диагонал и т.н.). Едно от основните предимства на тръбните радиатори е осигуряването на благоприятен микроклимат в помещението поради оптималното съотношение на топлинно излъчване и конвекция на загрят въздух. Изсушаването на въздуха и наличието на суспендирани прахови частици във въздуха са 2,5 пъти по-малко, отколкото при други радиатори. Помещението се нагрява по-равномерно. Такива тръбни радиатори се препоръчват за детски и медицински заведения. Те имат добра топлопроводимост, но по-малко топлопреносна мощност от другите радиатори със същите размери. Работно налягане до 12 атм., pH ниво 7,5-8,5.

Съотношение мощност/размери = 1555 W на 1 метър дължина (с височина 570 мм и дебелина 100 мм).

Чугунени радиатори

Принадлежат към по-високата ценова категория - премиум клас. Идват със серия от секции, сглобени в една конструкция. Дизайнът им датира от 19 век. Тези радиатори са предназначени за тези, които обичат и ценят специален стил в интериора.

Разнообразието от модели се допълва от възможността за боядисване в няколко специални цветове. Чугунените радиатори са много издръжливи и устойчиви на корозия. Максималното работно налягане е до 8 атм. Тези радиатори са много тежки, до 219 кг за модела с 15 секции. Загряват се бавно и бавно се охлаждат. Доставя се пълен отвор с 4 1/2" или 3/4" отвори. Само странична връзка. Разстоянието между захранващите тръби е различно (в зависимост от модела).

Съотношение мощност/размери = 1590 W на 1 метър дължина (с височина 590 мм и дебелина 175 мм).

Какъвто и модел да изберете, първо се консултирайте със специалисти и се информирайте за актуалните радиатори за парно цени.