Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как работят подслушвателните устройства

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 787

Подслушвателни устройства

Хората използват подслушвателни устройства, за да чуват разговори от разстояние, без комуникиращите за подозират това. Всички знаем какво представляват устройствата за прослушване, но питали ли сте се някога как работят те? Самите подслушвателни устройства са много малки, а в тях са вградени още по-дребни микрофони. Подслушвателите обикновено не се забелязват от повечето хора и може да бъдат скрити на най-различни места. Някои от тези продукти са проектирани да изглеждат като най-обикновени предмети от ежедневието, например химикалки, което ги прави дискретни и лесни за внедряване във всяка заседателна зала или в домакинството.

Кои са най-често използваните подслушватели?

Съществува широка гама от подслушвателни устройства с различни опции и функции. Най-важно е да бъде подбран този подслушвател, който ще е най-полезен за конкретната задача, която трябва да бъде изпълнена.

Подслушвателните устройства с вградени GSM модули са идеалното решение за хора, които прекарват много време извън дома или офиса си. Благодарение на глобалната свързаност можете да се обадите на номера на SIM картата по всяко време, докато подслушвателят бръмбар е скрит например в нощна лампа или в дистанционно управление. По този начин можете лесно да проверите какво се случва докато ви няма, и да се уверите, че никой не е проникнал в апартамента или офиса ви.

Кварцовокристалните подслушвателни устройства се отличават с отлично качество на записа, висока чувствителност и дълго време на работа – до 37 дни. Те са на практика неоткриваеми от конвенционалните радиоприемници. Препоръчителни са, когато планирате дълго отсъствие от дома или офиса и се притеснявате за сигурността им.

Скритите диктофони, при които записът се активира при долавяне на звук, също са добро решение, за да сте спокойни, че близките ви хора и особено децата са добре, когато не сте наблизо.

Самите мобилни телефони също може да се използват като подслушвателни устройства. Възможно е да бъдат програмирани да не вибрират, да не звънят и да не показват никакви външни признаци, когато получават повикване. След автоматичен отговор от страна на устройството, обаждащият се може да подслушва разговорите в стаята. Този вид подслушване може да се осъществи чрез целеви телефон, оставен в близост до разговора, който предизвиква интерес. Съществува и друг ход, достъпен за хакерите - чрез изпращане на имейл или текст с прикачен файл, който след отваряне изтегля необходимия софтуер на целевия телефон. Това дава възможност на хакера изцяло да контролира телефона - може да го включи от разстояние и да подслушва от всеки друг мобилен телефон по света. Затова бъдете изключително внимателни, когато теглите мобилни приложения или отваряте имейли от неизвестни податели или със съмнително съдържание. Също така бъдете предпазливи при използването на Wi-Fi връзки. Незащитените мрежи понякога означават, че някой друг, който използва тази мрежа, може да види какво правите на телефона си.

Колко далеч могат подслушващите устройства да чуят разговор?

С някои от подслушвателите може да се чуе разговор от 100 метра разстояние, а други имат обхват над 300 метра. Важно е добре да изберете вида на подслушвателното устройство, за да ви е максимално полезно в средата, в която смятате да го използвате.

Могат ли устройствата за подслушване да чуват през стените?

Напълно възможно е със стетоскопични или иглени подслушватели да успеете да чуете разговори през стените на офис сграда или дом, независимо дали те са направени от тухли, бетон, ламарина или други материали. Всички миниатюрни сеизмични вибрации, причинени от акустичната вълна, се улавят и може да бъдат записани от тези интелигенти устройства.

Съвременните подслушватели са проектирани така, че да са дискретни, което ги прави максимално трудни за откриване. Ако все пак подозирате, че домът или офисът ви са подслушвани, най-добрият начин да потвърдите наличието на подслушвател е да поканите професионалист, който разполага с необходимото оборудване.