Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да изберем пердета, съвети от Mömax

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 790

Как да изберем пердета, съвети от Mömax

Наличието на завеси не е просто комфорт, но и практичност. Те предпазват помещението от слънчева светлина, прах, нощни светлини, циркулация на студен или горещ въздух и други фактори. Те са важна част от интериора в хола, спалнята, кухнята, всекидневната и всички останали помещения у дома. Има разнообразие от модели, които да можете да съобразите с вашите предпочитания и интериор. Може да са къси, дълги, с ресни, с различни принтове и различна дебелина – изборът е изцяло ваш.

Какво трябва да имате предвид при избора на пердета

Ето и някои готови съвети от онлайн магазин Mömax, които ще ви помогнат в избора на завеси:

Изглед – модели, с големи контрастни принтове, разположени хоризонтално, визуално разширяват помещението, а вертикалният модел, като райета по дължината, го прави по-отворено откъм височина.

Размери – ако не искате завесите да докосват пода, тогава разстоянието между техния ръб и настилката трябва да бъде 5-8 см, а ако искате обратното – дължината им трябва да надвишава височината на стената с 15-20 см. За да вземете точния размер, трябва да премерите разстоянието от корниза до земята, като не забравяйте да вземете предвид начина на закачане и диаметъра на самия корниз.

Според тавана – за стаи с ниски тавани изберете варианти, изработени от леки тъкани със светли нюанси.

Дълги, леки модели ще украсяват и регулират обема на малките стаи – окачете тъмни завеси в голяма стая и пространството веднага ще стане по-интимно, по-уютно.

Можете да намерите много модели на промоции или да попаднете на подходяща разпродажба, където да подберете най-добрите и евтини варианти за вашето местенце.

Как да изберете подходящ цвят за пердета

Преди да помислим за цвят за нашите нови пердета, трябва да съобразим размера на помещението. За малко помещение не е подходящо да използвате тъмни цветове. Те ще направят мястото да изглежда още по-малко, заради което са подходящи единствено за големи стаи. При малките можете да заложите на меки, пастелни тонове, като розово и лилаво, бебешко синьо и светложълто и други. Друг подходящ вариант е да изберете прозрачни пердета с перделик, но тази опция не би била удачна за спалня, тъй като те няма да блокират добре слънчевата светлина. Друго, с което трябва да съобразите завесите, е цветът на мебелите. Ако диванът ви е сив, то пердета с нюанс пепел от рози много биха отворили помещението. Ако обаче мебелите ви са с по-наситени и ярки цветове, най-добрият вариант е да заложите на бели завеси в минималистичен стил или такива с неутрални меки цветове – кремаво, светло бежово или модерният сега цвят мока. Такива пердета винаги изглеждат красиви и натрапчиви и няма да претрупат интериора. При стаи, където обзавеждането и стените са в един или близък един до друг цвят, използвайте завеси, които да контрастират с общия фон.

Избирайте внимателно вашите пердета, за да бъдат те перфектният завършек на помещението, за което сте ги избрали.