Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви подложки могат да се поставят върху подово отопление?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 662

Подложка за подово отопление

Панелите за подово отопление все по-смело изместват останалите решения на пазара. Искате ли да знаете предимствата им и как да се грижите за тях? Да видим каква основа и подложка за подово отопление ще ви подхождат най-добре.

Подложка за подово отопление - добра идея ли е?

За да монтирате панели за подово отопление, трябва да закупите специално проектирани такива. Защо е така? Под въздействието на подово отопление материалът постоянно се свива и разширява. Подовите подложки, които не са адаптирани към такива условия, бързо ще се влошат - може да се появят издутини на пода или празнини между отделните елементи.

Чрез закупуването на специално адаптирана подложка за подово отопление ще избегнете много проблеми, произтичащи от несъответствието между материала и системата, а подът ще остане в добро състояние за много дълго време. Самите панели за подово отопление не се различават външно от стандартните модели, които не са подходящи за подово отопление - става въпрос за техните свойства. За да сте сигурни, проверете при производителя дали даден модел е подходящ за монтаж с подово отопление.

Какви панели могат да се поставят върху подово отопление?

Когато избирате панели за подово отопление, трябва да обърнете най-голямо внимание на коефициента на топлопреминаване. Това е параметър, който определя колко добре материалът отдава топлина на околната среда. Колкото по-ниска е стойността на коефициента на топлопреминаване, толкова по-ефективно ще отделят топлина панелите Максималната стойност на параметъра трябва да бъде приблизително 0,15 m2 * K / W. Трябва да обърнете внимание и на дебелината на самите елементи. По-дебелите модели са по-ценени - те са по-издръжливи от по-тънките.

В допълнение към горните свойства, обърнете внимание и на вида на модела, който ви интересува. Основно можем да разграничим дървени, винилови и ламинирани панели. Дървените панели са най-класическият вариант, но трябва да помислите за закупуването им, когато температурата в помещението може да е твърде висока или нейните колебания. Под въздействието на такива фактори дървото може да изсъхне и да се свие, което ще влоши състоянието му и ще изисква подмяна.

Друг вид са виниловите плоскости от фибростъкло и PVC. Те са добър топлопроводник и имат оптимален коефициент на проникване. Освен това са издръжливи - може ги поддържат в отлично състояние в продължение на много години. Последният описан вид са ламинирани панели, изработени от HDF плоскости, допълнително закрепени със смола и ламинат. Те са добро решение при използване на водно подово отопление, тъй като издържат добре на температурни колебания.

Подходяща подложка между панелите и подовата настилка

Какво да поставите под панелите за подово отопление? Това зависи преди всичко от вида на избрания от вас материал и свойствата му. Както и при избора на панели за подово отопление, най-важният фактор е декларираният коефициент на топлопреминаване. Когато обмисляте коя подложка за подово отопление да изберете, уверете се, че стойността на горния коефициент е възможно най-ниска.

Долният слой е елемент, който има директен контакт със самата подова настилка – потенциално може най-много да намали нейната ефективност. Важна е и дебелината на самата основа. За разлика от панелите, не се изисква висока якост, така че избраната подложка за панелите за подово отопление трябва да бъде възможно най-тънка. Добрата основа за панели се характеризира с висока плътност на материала, като същевременно се поддържа малка дебелина (което е желателно при този тип инсталации).

Друг не по-малко важен аспект при избора на подложка е нейното съобразяване с вида на отоплението. Пример е подложка, която ще работи добре с водно отопление, но не непременно и с електрическо или въздушно отопление. С водна инсталация ще работи коркова или кварцова подложка, която не само ще пренася топлината без големи загуби към панелите, но и ще заглуши пода, като ще повлияе положително на комфорта.