Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо да избера инверторен климатик?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 624

Инверторен климатик Toshiba Super Daiseikai 9

Има ли реални икономии от инверторен климатик?

Инверторната сплит система е по-скъпа от подобен климатик без инвертор. Да видим колко можете да спестите.

Да предположим, че ще използвате климатик с охладителна мощност 4 kW (консумира 1 kW електроенергия) по 10 часа на ден в продължение на 4-5 месеца в годината. За една година ще консумира около 1500 kWh, а спестяванията при използване на инвертора ще бъдат до 500 kWh.

При непрекъснатото увеличаване на цените на електроенергията, разликата в разходите вероятно ще се увеличи в бъдеще. А освен спестяване, инверторът осигурява тишина и по-точен контрол на температурата. Затова инверторният климатик е не просто "мода", а наистина полезна покупка!

Защо инверторният климатик е по-добър от обикновения? Заслужава ли си да дам пари за по-скъп инверторен климатик или просто е модерно?

Инверторният климатик е климатик с променлива мощност на компресора. За разлика от конвенционалния климатик той не се изключва при достигане на зададената температура, а преминава на намалена мощност.

Ползите от това са:

- Икономия на енергия от около 30%

- Климатикът работи тихо, няма щракания при включване и изключване.

- Скоростта на охлаждане се увеличава, когато климатикът работи на максимална мощност на компресора, за да достигне зададената температура.

Инверторните климатици обаче са по-скъпи от неинверторните. Това обикновено се отплаща чрез спестяване на енергия.