Сливен. Новини от източника. Последни новини

Масла за красива кожа - видове, ползи, как да се прилагат

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 814

Масла за красива кожа

Отдавна не е тайна, че натуралните масла са най-важните компоненти на повечето козметични продукти. Тези природни чудотворни средства могат да дадат на кожата ви „втора младост“. Основното нещо е да се научите как да ги използвате правилно.

Разновидности и свойства на маслата

Маслата за кожата се делят на три вида: етерични, базови и козметични.

Етеричните масла са чисто висококонцентрирано вещество, състоящо се от смес от миризливи и летливи вещества. Те се произвеждат чрез водна или парна дестилация от цветя и растения.

С редки изключения, те не се използват в козметологията в чист вид, а се нуждаят от "транспорт" (базови масла, соли, козметични продукти).

Козметичните масла са готови за употреба продукти. Те съдържат няколко съставки, включително:

• Базови масла

• Етерични масла

• Емулгатори

• Вода

• Екстракти

Можете да намерите козметични масла от различни производители за грижа за кожата на лицето, тялото, ръцете и ноктите. Разгледайте прекрасните масла за лице Етерика!

Купувайте масла само от доверени производители.

Маслата имат отлични "проникващи" способности, бързо се абсорбират и активно засягат не само горните слоеве на епидермиса, но и подкожната мастна тъкан.

По своя състав естествените масла са близки до себума, което ги отличава благоприятно от изкуствените козметични продукти. Възстановяват кислородния баланс на кожата и допринасят за нейната хидратация и тонизиране.

Те могат да имат противовъзпалителни, стягащи, овлажняващи, тонизиращи и антицелулитни ефекти върху кожата. Има редица масла, които са незаменими при лечението на проблемна кожа (акне, алергични реакции).

Важно: естествените растителни масла могат да причинят алергична реакция, така че преди употреба трябва да направите индивидуален тест за поносимост!

Когато избирате масла, трябва да вземете предвид вида на кожата и нейните възрастови характеристики.

Най-добрите етерични масла за лице и тяло

Най-популярните и полезни етерични масла за кожата:

• Лавандула

• Чаено дърво

• Цитрусови плодове

• Роза

• Пачули

Етеричното масло от лавандула се смята за най-мощният женски помощник в борбата за красота и младост. Това е едно от малкото масла, които могат да се нанасят директно върху кожата без основа.

Лавандуловото масло има бактерицидни, седативни и тонизиращи свойства, активира обновяването на кожните тъкани, облекчава сърбежа и раздразнението. Отлично средство е при изгаряния и акне. Трябва да нанасяте неразредено лавандулово масло няколко пъти на ден върху засегнатата област (пъпка).

Мазната проблемна кожа е идеална за етерично масло от чаено дърво. Използва се локално или като част от козметиката. Маслото от чаено дърво също е добро за малки порязвания и ухапвания от насекоми. Достатъчно е да намажете засегнатата област с маслото няколко пъти и възпалението ще намалее значително, а порязването ще заздравее много по-бързо.

Етеричните масла от цитрусови плодове са заряд на младост и оптимизъм, ароматът им подобрява настроението, тонизира и влияе положително на емоционалния фон. Портокаловото масло се използва широко в козметологията, по-специално в борбата с целулита.

Розовото масло има мощен подмладяващ ефект. Овлажнява, тонизира и зарежда клетките на кожата със сила и енергия. Розовото масло се използва активно за предотвратяване на бръчки, много е ефективно в борбата с промените, свързани с възрастта.

Маслото от пачули е намерило доста широко приложение в козметологията. Продуктите, обогатени с това етерично масло, ще помогнат за възстановяване на уморената кожа.

То овлажнява кожата, придава й свежест и еластичност, стяга порите, премахва раздразнението, а също така насърчава бързото обновяване на епидермалните клетки.

Натурални (базови) масла за кожа на лице и тяло

Полезни растителни масла за кожата:

• Маслина

• Жожоба

• Морски зърнастец

• Кокосов орех

• Масло от гроздови семки

Маслото от жожоба се използва доста активно за козметични цели. Има антисептични, овлажняващи, противовъзпалителни, хипоалергенни и други лечебни свойства.

Маслото от жожоба тонизира и овлажнява кожата, подобрява нейната еластичност, бори се с обриви, намалява бръчките (особено около очите) и подобрява тена. Това масло е полезно за кожата на устните, омекотява и овлажнява сухите напукани устни.

Маслото от гроздови семки е уникално по своята гъвкавост и е подходящо за всеки тип кожа. Съставът на маслото съдържа полифеноли, които са подобни по структура на женския хормон естроген, който контролира производството на колаген и забавя процеса на стареене.

Маслото от гроздови семки подхранва и овлажнява кожата, стимулира производството на колаген и еластин, подобрява текстурата на кожата и премахва пигментацията. В допълнение, гроздовото масло лекува розацея, укрепва кръвоносните съдове и нормализира метаболитните процеси в кожата.