Сливен. Новини от източника. Последни новини

Менопаузата – симптоми и какви хранителни добавки да приемаме

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 660

Масло от вечерна иглика

Менопаузата е процес, който е напълно нормален за тялото на всяка една жена. Този процес се състои от естествени промени, които се появяват, когато достигнем до определена възраст. В редки случаи може да е предизвикана поради отстраняване на яйчниците или да се появи като резултат от автоимунно заболяване. Менопаузата е спиране на естествения менструален цикъл на жената, като може да предизвика някои симптоми, тъй като се касае за промяна в хормоналните нива и баланси.

Пременопауза и постменопауза

Пременопаузата представлява преходно състояние, при което не изпитвате редовен менструален цикъл, като същевременно можете да изпитате симптоми на менопауза. От друга страна, постменопаузата е състоянието, което настъпва като измине една година след спиране на менструацията.

Менопауза симптоми

Сред симптомите на менопаузата влизат:

- Горещи вълни

- Втрисане

- Умора

- Акне

- Косопад

- Промени в настроението

- Тревожност

- Безсъние

- Намалена плътност на костите

- Наддаване на тегло

- Намалено либидо

- Чувствителност на гърдите

- Проблеми с паметта

- Затруднения с концентрацията

Менопауза – причини

При менопаузата изпитвате различни физиологични промени, заедно с някои симптоми, които могат да затруднят ежедневието ви. Всички те възникват като резултат от промени в половите хормони. Настъпва спиране на отделянето на яйцеклетки. В същото време започват колебания в нивата наа половите хормони естроген и прогестерон.

Лечение на менопауза

Основното лечение при това състояние е да се използват хормонозаместителни терапии. Те обаче носят редица странични ефекти. Поради това при някои жени те не могат да се използват. Други дами пък въобще избират дори да не започнат този вид терапия. Множество жени обаче се обръщат към алтернативните средства. Някои от тях са витамини и минерали, други са психологични и духовни техники.

Хранителни добавки при менопауза

Една от хранителните добавки при менопауза, това е масло от вечерна иглика . Вечерната иглика представлява диворастящо цвете от Америка, което индианците отдавна са използвали за лечение на различни заболявания. В него се съдържа фенилаланин, който има болкоуспокояващ ефект. Също така обаче има линолеинова киселина, заедно с гама-линоленова киселина. Последната въздейства върху регулацията на хормоните. При менструални смущения и менопауза е благоприятно да се приема масло от вечерна иглика. То способства за намаляване на болезнеността в гърдите, горещите вълни и колебливостта на настроенията. Допринася за по-високо ниво на комфорт.

Друга възможност е да използвате билката див ямс . Той също е показан при менопауза за облекчаване на симптомите ѝ. Сред полезните му свойства влизат намаляване на тежестта на горещите вълни и изпотяването. Но освен това той ви помага да се преборите с раздразнителността и нервното напрежение. Допълнително модулира либидото. Плюс, способства също да намалите колебанията в настроенията си, които възникват при менопауза. Дивият ямс се счита за една възможност за алтернативно лечение, вместо естроген-заместителната терапия. Трябва да се отбележи, че не се превръща в естроген самостоятелно в тялото, но пък носи подобни на него свойства. Ефективността му не е напълно потвърдена от рандомизирани клинични проучвания, но в някои изследвания е открито, че подобрява симптомите на менопаузата, главно на психологическите такива. Така че може да се използва за постигане на успокояващ ефект и за нормализиране на психичното напрежение и промените в емоционалното състояние.

Освен това може да се използва мелатонин за лечение на безсънието, настъпващо с менопаузата. Той намалява също така и другите физически симптоми, включително загубата на костна маса. Последната може да се благоприятства също и от прием на добавки с калций и витамин D. Тези два елемента са изключително важни за дамите в менопауза, тъй като намаляват риска от възникване на остеопороза. Здравето на костите също зависи и от снабдяването с достатъчно магнезий и калий, заедно с витамини С и К. Последните могат да се набавят чрез растителни храни. Но пък друг вариант е да комбинирате всички тези витамини и минерали в един прием чрез мултивитамини, специално пригодени за жени в менопауза.