Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво правят аминокиселините за вашите спортни постижения?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 700

Какво правят аминокиселините за вашите спортни постижения?

Всъщност, много повече, отколкото смятате! Тъй като метаболизмът на аминокиселини е тясно свързан с метаболизма на въглехидрати и мазнини, приемът им като хранителни добавки има огромно влияние върху вашите спортни постижения.

В дългосрочен план липсата на аминокиселини може да има неблагоприятни последици за здравето. Те се изразяват в намален мускулен растеж, проблеми със ставите, а също така и по-чести инфекциозни заболявания.

Аминокиселините са важни за всеки организъм. Те регулират транспорта и съхранението на хранителните вещества. По този начин участват в много важни за нашето тяло процеси. Например, те поддържат добрия вид на кожата и косата, подобряват мускулната регенерация, намаляват мускулната болка и насърчават растежа на мускулите.

Аминокиселините с разклонена верига ВСАА помагат за забавяне на мускулната умора по време на тренировка. Това ви дава шанс да тренирате повече, да увеличите мускулната маса и по-бързо да се възстановите след това.

Когато говорим за аминокиселини, трябва да направим разграничение между есенциални и неесенциални. За есенциалните трябва сами да се погрижим чрез храната и под формата на хранителни добавки. Това е особено важно, когато тренираме усилено и нуждите ни са завишени.

Когато тренираме, тялото ни разчита на аминокиселините, за да се справи с поредното предизвикателство, пред което го изправяме. Храната не е достатъчна, за да си осигурим адекватен прием на аминокиселини. Тук на помощ ви идват хранителните добавки, особено ако прекарвате поне няколко часа седмично в залата по фитнес.

И така, какво правят аминокиселините за вашите спортни постижения?

Вече обяснихме как аминокиселините помагат на мускулите ви, как намаляват умората и насърчават регенерирането. Левцин, валин, изолевцин, L-аргинин и Л-глутамин – всички те са от особено значение при тренировките за изграждане на мускули.

ВСАА като хранителни добавки са много важни за спортистите, защото те:

• Веднага влизат в кръвта

• Предпазват тялото от мускулен разпад

• Забавят мускулната умора.

Доставените под формата на хранителна добавка аминокиселини започват „работата” си веднага дори по време на усилие. Те играят важна роля при причиненото мускулно нараняване, като предпазват тялото ви от мускулен разпад.

При големите натоварвания тялото черпи енергия от ВСАА, която иначе би трябвало да се мобилизира от мускулите. Ако не можете да покриете повишените си нужди от аминокиселини чрез храната, ще започнете бързо да губите мускули по време на интензивни натоварвания.

Ето защо, ако тренирате упорито и искате да се издигнете до следващото ниво в спортните си постижения, хранителните добавки с аминокиселини са най-бързият път да направите това.

Стимулирайте регенерацията с L-глутамин, ако тренирате с големи тежести. Увеличете обема на мускулните клетки, насърчете образуването на протеини в мускулите и благоприятствайте образуването на гликоген там с негова помощ.

Макар тази аминокиселина на теория да не е част от незаменимите, при някои състояния не успяваме да си я набавим сами в достатъчно количество. Тези състояния включват и интензивните тренировки, така че помислите за допълнителен прием.

Включете и L-аргинин в запаса си от хранителни добавки за по-добро кръвообращение, повишена инсулинова чувствителност и повече повторения във фитнес залата.

С правилните хранителни добавки можете да тренирате, без да губите цялата си енергия и бързо да се възстановявате след тежка тренировка.