Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обществено обсъждане за дълга от Фонд за устойчиви градове, свързан с ремонта на Лифта и музеите с национално значение в Сливен

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Общински съвет - Сливен | Сливен | преди около 1 година | 317

Obshtestveno obsujdane

Проведе се обществено обсъждане на намерение за увеличаване на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове”.

Решението за дълга е взето на 19 декември 2019 година от Общинския съвет и се отнася до изпълнение на инвестиционен проект „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“. Той се финансира чрез комбинирана подкрепа между финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ по ОПРР 2014 - 2020 г.

Представянето на исканото увеличаване и информация за проекта представи инж. Стоян Марков – заместник-кмет „Икономическо развитие“ в Община Сливен.

„Причината за нуждата от увеличението на дълга е, че в процеса на изпълнение на проекта и след съгласуване на изготвените инвестиционни проекти, в резултат на високата инфлация и повишаването на цените на строително-монтажните работи (СМР) за този период, беше установено, че се формира недостиг при финансирането на планираните СМР. Необходими са допълнително 1 700 000 лева", каза Стоян Марков.

Той подчерта, че допълнителните финансови средства са много важни за пълното и качественото изпълнение на финансирания проект на Община Сливен по Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 и "Фонд за устойчиви градове".

"Този проект е важен, защото за първи път имаме осигурени финансови средства за основен ремонт на емблематични за град Сливен национални туристически обекти и транспортни съоражения, а именно за Първа българска текстилна фабрика/Държавна сукнена фабрика; Архитектурно-исторически комплекс –/ родна къща на Хаджи Димитър, хан, кафене, продавници; Къща-музей Добри Чинтулов, Музеен комплекс “Сливенския бит”. Включва и текущ ремонт на Късноантична и средновековна крепост Туида“ и основен ремонт на Пътническа въжена линия “Сливен-Карандила”(Лифта).

Допълнителните средства са необходими за СМР свързани с основния ремонт на Лифта – 1 400 000 лева и 300 000 лева за Държавна сукнена фабрика за превръщането и в музеен комплекс. Истината е, че първоначално през 2019г. заложихме малко средства за леки ремонти на двете лифтени станции, но след изготвянето на пълните технически проекти се разбра, че те няма да бъдат достатъчни. С тези средства двата обекта ще бъдат реновирани изцяло с пълните удобства за гражданите и гостите на Сливен. Ще се обновят и околните пространства около тях. Така ще дадем нов живот на тези обекти. Лифтът не е ремонтиран основно от пускането му в експлоатация преди 49 години. Същото се отнася и за подръжката на музеите, част от проекта", каза Марков.

Останалите параметри на взетия заем остават непроменени.

Индикативният общ срок на дълга (включително гратисния период) е до 240 месеца. Индикативен гратисен период (вкл.срок за усвояване) – до 36 месеца.

Начинът на обезпечение на кредита остава и е чрез:

- учредяване на залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Сливен по Закона за публичните финанси, както и трансфери на местни дейности, включително обща изравнителна субсидия, постъпващи по бюджетната сметка на Община Сливен, вземанията за наличностите, по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог;

- Финансово обезпечение, учредено по реда за Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО) върху вземания по банкови сметки с титуляр Община Сливен, водени при ОББ АД, включително вземания по депозити към тях".

Стоян Марков отговоря на въпроси на присъстващи граждани и медии по време на обсъждането в зала "Май".

Мотивирани предложения и коментари преди и след провеждане на общественото обсъждане се приемат на ел. поща: zamkmet_ir@sliven.bg или в деловодството на Община Сливен до 30.11.2022 г.

Снимки