Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дигитализацията на икономиката промени начина, по който теглим кредити

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 699

Дигитализацията на икономиката промени начина, по който теглим кредити

Развитието на технологиите, съчетано с иновациите и нововъведенията в дигиталния свят оказа активно влияние върху всички сфери на живота. Съвсем естествено икономиката не остана изолирана от тези процеси. Дигитализацията на икономиката доведе до увеличаване на дигиталните услуги във финансовите институции и промени начина, по който потребителите теглят кредити. Дигитализацията отвори вратата за онлайн кредитите и управлението на финансите онлайн – удобно, лесно, бързо.

Докладът на Европейската централна банка – доказателство за промените

Миналогодишният доклад на Европейската централна банка сочи, че Ковид-19 и свързаните с него ограничения и изисквания за социална дистанция, също са повлияли активно на начина, по който европейците теглят кредити и използват финансови услуги. Евросистемата разработи и задълбочена стратегия за плащанията, за да използва потенциала за иновации чрез цифровизация. Стартирана е и консултация относно цифровото евро. Достъпно за всички, то следва да помогне за още по-ускорена цифровизация на финансовите пазари и икономиката. Докладът красноречиво сочи и нарастване на електронните разплащания и е ясен знак за дигитализацията на икономиката. Пандемията е оказала силно въздействие върху избора на начин на плащане на потребителите, като 40% от тях са увеличили броя на онлайн разплащанията за сметка на плащанията в брой.

Какво се промени през последните години?

Проучване акцентира върху влиянието на пандемията в ускореното навлизане на цифровите технологии и новия начин за управление на личните финанси и кредитирането. Начинът, по който се разплащат бизнесът и потребителите, заплащането на битовите сметки и тегленето на кредити бележат значителни промени през последното десетилетие и преминават от офлайн в онлайн среда. Процедурите се оказват много по-бързи и удобни онлайн, пестят времето на потребителите, което бързо ги превръща в предпочитан избор.

Популярността си увеличават и т.нар. бързи кредити, които позволяват от удобството и сигурността на дома си всеки само срещу лична карта да изтегли заем и да реши свой спешен финансов проблем, без да има необходимост да доказва доход, да посочва поръчители, да представя куп документи. Бързите кредити изиграват особено активна роля през последните две години, когато загубата на работни места и изискването за социална дистанция направиха стария начин за кредитиране по-неудачен за потребителите особено за останалите без доходи, които не съумяват да отговорят на изискванията на финансовите институции за теглене на потребителски кредит.