Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ето как пазарът на имоти в Сливен се влияе от новите условия за саниране на сгради

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 648

Ето как пазарът на имоти в Сливен се влияе от новите условия за саниране на сгради

Повишаването на цените на електроенергията и горивата и приближаващият зимен сезон стават причина за все по-често замисляне за това какви са ефективните начини за намаляване на разходите за отопление на жилищата. Колкото по-нисък е стандартът на живот в едно населено място, толкова по-големи са и притесненията на жителите му. Ето защо може да се твърди, че повече се тревожат жителите на по-малките населени места, където има предимно възрастни хора, а възможностите за поминък са ограничени.

Експертите от Реалистимо анализират ефекта върху имотния пазар в Сливен, породен от Националната програма за енергийна ефективност и санирането на сгради в града.

За разлика от предишните етапи, когато средствата идваха от държавния бюджет и санирането на сградите се покриваше 100% от държавата, този път финансирането е смесено – от държавата и ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Едновременно с това, собствениците на жилищата може да се наложи да заплатят и енергийното обследване – огледа, въз основа на който се решава дали дадена сграда е подходяща за саниране по програмите – без гаранция, че след това сумата ще бъде възстановена. Ако обаче етажните собствености се разколебаят сега, при следващите етапи на програмите ще трябва да се подготвят и за 20% самоучастие в санирането.

Тези допълнителни разходи от порядъка на няколко стотин лева, особено в период на несигурност и непрекъснато повишаваща се инфлация могат да станат причина за отказ от участие в програмите за енергийна ефективност. От гледна точка на пазара на имоти това означава, че при евентуално желание за продажба или отдаване под наем стойността на жилища с ниска енергийна ефективност е по-малка от тази на същите апартаменти в обновени сгради.

Този отоплителен сезон се очаква да бъде най-тежкия до сега заради инфлационните процеси в страната, както и много по-високите цени за отопление породени от конфликта в Украйна.

В Сливенска област се наблюдава, че населението намалява и застарява, а според данни на Реалистимо активните хора търсят имоти в по-големи градове като Бургас, които са по-активни икономически. Това означава, че все по-малко са хората, които могат да отделят средства за подобряване на показателите на жилищата. Такава инвестиция обаче води не само до намаляване на общите разходи, а и до подобряване на условията за живот в сградите, до повишаване на сигурността. Именно това са ключовите показатели, въз основа на които желаещите да купят или наемат имот вземат своето решение. Подобна е ситуацията и с недвижимите имоти в Ямбол според Реалистимо.

Въпреки че по-големите градове остават водещи по брой сделки с недвижими имоти, значително раздвижване се наблюдава и на по-малките пазари. Това се дължи основно на факта, че работата от разстояние се утвърждава и след края на пандемията, а хората се обръщат отново към по-спокойния начин на живот в малките населени места. Те обаче държат на редица удобства – високият енергиен клас на сградата и всички произтичащи от това предимства са водещи за тях. Ето защо, колкото и трудно да изглежда на фона на покачващите се цени, инвестицията в саниране е оправдана такава в дългосрочен план.

Сайта за недвижими имоти Реалистимо отчита стабилен имотен пазар без сътресения, но се забелязва леко намаляване на броя сделки в Сливен и региона след динамичните месеци от миналата година и началото на тази година.