Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви видове амортисьори за коли има?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 623

амортисьори

Много собственици на автомобили не обръщат внимание, след изминаване на стотици километри, при поява на почуквания в предната или задната област на колата. Това в повечето случаи са изискващите смяна амортисьори и бавенето може да доведе до поява на още по-скъпи ремонти на окачване. Ако не искате да сте сред тези хора, прочетете за особеностите, предназначението и видовете на тези елементи.

Какво е предназначението на амортисьорите в автомобилите?

Поемат и елиминират вертикалните, генерирани по време на път, вибрации. При липсата им, ще усещате всяка една неравност и преминаването през най-малкото камъче. Това ще наруши комфорта при возене и ще доведе до повредата на други части по автомобила.

По мнение на Макскар, амортисьорите имат важна роля при ускоряването и при спирането на превозното средство. В първия случай, колата „приклеква“ назад, намалявайки сцеплението на предните гуми. Във втория, се наблюдава обратния процес. Благодарение на новите амортисьори колата остава стабилна както при набиране на скорост, така и при спиране, запазвайки първоначалната си хоризонтална позиция спрямо пътя.

Какви са отделните видове на пазара, според Макскар?

Най-често срещаните амортисьори в каталога на онлайн магазина са:

• маслени – базирани на специално хидравлично масло, тези елементи са съставени от цилиндри. В тях течността циркулира от един резервоар в друг и обратно, през клапанна система, поглъщайки плавно вибрациите;

• газови – наподобяват маслените, но с допълнителен газ, който има свойството да се свива при натиск. Класически недостатък, в режим на интензивна употреба, е образуването на въздушни мехурчета при разпенване на горещото масло, което води до загуба на ефективност;

• спортни – проектирани са да работят при по-екстремни условия и натоварвания. С повишена твърдост са и осигуряват по-стабилно управление на автомобила. Тези части са лишени от хидравлично масло, а вместо него се използва газ с налягане от 28 атмосфери. Те са с по-малък ход и скъсени пружини, което намалява клирънса, и се изисква внимателно шофиране при некачествени пътища.

Какви са симптомите за повреда?

При повреда и износване, ще забележите тропания от областта на предните или задните колела. Влошава се ускорението на превозното средство, появяват се повече вибрации, ще усетите нестабилност при спиране, завои, изкачване и спускане. Ако разклатите един от калниците на колата, може да определите състоянието на съответния амортисьор – ако е здрав, купето трябва да направи само едно движение: да се върне в първоначалното си състояние.