Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво трябва да знаете, ако започнете ремонт на апартамент

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 972

Ремонт на апартаменти

За да не се забави ремонта, важно е да започнете правилно и да действате на етапи. Особено много въпроси възникват, когато трябва да направите всичко в апартамента със собствените си ръце. Какво не трябва да се забравя в началото на ремонта, от коя стая да се започне, в каква последователност да се извърши работата - в инструкциите стъпка по стъпка от „Ем Строй Ремонти”.

Ремонт на апартамент

При започване на ремонт не трябва да се подценява етапът на подготовка и планиране. Необходимо е предварително да обмислите всички детайли, да определите основните етапи, да изградите последователност от работа и да изчислите бюджета. Това е особено важно, ако решите да направите всичко сами.

Видове ремонт на апартамент

На първо място, трябва да решите какъв вид ремонт е необходим: основен или козметичен. Общоприето е, че основния струва около два пъти повече от козметичния.

Основен ремонт на апартамент

Основният е най-задълбоченият и цялостен ремонт, изискващ най-големи инвестиции на средства, усилия и време. Това включва глобална модернизация и преустройство на помещенията, подмяна на електрическо оборудване, инженерни системи и комуникации. По време на основен ремонт се изравняват стени и тавани, сменят се подови настилки, преместват се врати, изграждат се нови декоративни елементи, прегради и др.

Козметичен ремонт на апартамент

Различава се от основния обем на работа. Обикновено целта на козметичния ремонт е да се премахнат външните дефекти на помещението. По принцип говорим за довършителни работи, които отнемат много по-малко време. Козметични ремонти се извършват в нововъведени в експлоатация нови сгради, тъй като през първите година и половина до две, докато сградата се свива, няма смисъл от по-задълбочена работа. По същия начин често се освежават апартаменти, преди да се продадат.

Етапи при ремонт на апартамент

Етапите при ремонта зависят от това дали е основен или козметичен, от сложността на работата, бюджета и други детайли. След като имате предвид тези данни, можете да планирате конкретни етапи: може да пропуснете нещо, за да спестите време или пари. За необходимите етапи е важно да се спазва общоприетият ред, който се диктува от логиката на строителството.

Избор на интериорен дизайн

Когато е ясно какъв вид ремонт изисква апартаментът, е време да помислите как ще изглежда в крайна сметка. Особено важно е да направите това, за да не извършвате ненужна работа и да не купувате допълнителни материали.

Независимо дали собственикът на апартамента наема дизайнер или не, първо трябва да вземе решение за препоръки: изберете примери за интериори в специализирани списания, уебсайтове или социални мрежи. По-добре е веднага да потърсите опции с подобни първоначални данни, защото, оборудвайки типичен "Панелен апартамент", е странно да се съсредоточите върху мезонет, без значение колко се възхищавате на картината. Трябва да обърнете внимание само на размерите - общия метраж, височината на таваните, размера и броя на прозорците, подробно оформление.

В преследване на естетиката е важно да не забравяме, че интериорът трябва да бъде функционален. Следователно трябва да се вземат предвид начина на живот, навиците и мнението на членовете на семейството.

Изготвяне на дизайнерски проект

Дизайнерският проект - набор от колажи, рисунки и визуализации за отделна стая или цял апартамент - обикновено се изготвя от интериорен дизайнер. В допълнение към скиците, проектът включва и набор от технически изчисления. Например къде ще се полага електрическата инсталация, колко боя или тапети ще са необходими за стените, плочки за баня и т.н. В този случай строителите имат повече или по-малко ясен работен план, а собственикът на апартамента може да ги контролира и да види бъдещия резултат.

Правейки ремонти сами, собствениците често го правят без дизайнер, за да спестят пари. Въпреки това, скицирането на проект или нещо подобно все още си заслужава: все още трябва да направите измервания и изчисления, а визуализацията ще помогне при планирането. Например, дори и с най-простия чертеж ще бъде по-ясно как да подредите гнездата и кой диван ще се побере в желаната ниша.

Преустройство на апартамент

Ако е необходимо преустройство, то първо се прави. Обикновено проектът се поръчва от специализирани фирми.

Преустройството включва не само прехвърляне на стени, но и изместване на врати между помещенията, промяна на местоположението на електрически, газови и отоплителни мрежи, вентилационни системи и дори подмяна на газова печка с електрическа.

Преди извършване на такава работа, тя трябва да бъде легализирана . В различни региони на Република България преустройството може да се координира от различни органи, като правило можете да се свържете с местния отдел по архитектура. Ще ви трябва заявление за промени в кадастъра, технически план, удостоверение за собственост - пълният списък с документи трябва да бъде изяснен в конкретна институция. След всички проверки, на заявителя се издава извлечение с нов план на апартамента.

Избор на изпълнители или го правим сами

Ако бюджетът позволява, винаги е по-добре да наемете изпълнители. Опитните специалисти ще помогнат да се избегнат типичните „грешки на начинаещите“, да спестят време и пари на собствениците, които със самостоятелен ремонт могат да преминат към преработка.

Най-лесният, но и най-скъпият вариант е да наемете цял екип с майстор. Можете също така да поемете ролята на последния, като привлечете теснопрофилни екипи, които да решават конкретни проблеми и да контролирате всичко сами. Във всеки случай е по-добре да търсите работници по лични препоръки и прегледи.

Ремонтът "направи си сам" включва големи разходи за време, но в този случай можете да спестите много. Основното тук е да следвате плана. За най-сложната работа, която изисква специфични умения, все пак трябва да поканите майстори - например да смените дограма или да поставите паркет.

Избор на материали

Изборът на материали до голяма степен зависи от бюджета за ремонта. Но във всеки случай е необходимо да се вземе предвид функционалността на помещенията. Например, за кухнята е по-добре да вземете миещи се винилови тапети , а за спалнята - по-екологична хартия или нетъкан текстил. За мокри помещения е необходима по-скъпа латексова боя, а за хола е достатъчна обикновена интериорна боя. Консултанти в магазин за материали и специализирани сайтове ще ви помогнат да разберете тези тънкости.

Струва си да изчислите количеството материали предварително, за да не купувате твърде много или, обратно, да не пазарувате няколко пъти. Експертите съветват да се вземат материали с марж от 10% от общия обем. Като правило, за изчисления е достатъчно да знаете основните измервания на помещението - дължината на всяка стена и височината на таваните.

Неудобно е да внасяте плочки, тапети и боя в апартамент наведнъж, особено ако е малък, така че е разумно да планирате доставката на материали. Ако нещо ще бъде донесено отдалеч - от друг регион или дори държава, трябва да направите поръчка предварително.

Бюджетиране и бюджетно прогнозиране

Дори при самостоятелен ремонт трябва да съставите оценка - документ за изчисляване и контрол на разходите. Можете да го направите под формата на таблица. В най-простата версия оценката съдържа следните колони: име на материала или вид работа, единица мярка, количество, единична цена и обща сума.

План за ремонт на помещенията

Обикновено ремонта започва с най-трудната и мръсна работа: демонтаж на стари покрития, издигане или преместване на стени, подмяна на прозорци и первази, тръби, окабеляване и др. След преустройство и инженерни работи се полагат плочки в банята, след това се преминава към кухнята, след това към хола и спалните, коридорите, килера или съблекалнята, балкона или лоджията. Комбинирането на груб ремонт с довършителни работи не си струва: последното изисква поне относителна чистота. Не се препоръчва боядисване на стени или лепене на тапети в стая, пълна със строителен прах.

Последователност на работа

Подробни измервания

Те помагат за правилното изчисляване на потреблението на материали при основен или козметичен ремонт на апартамент, времето за работа и разходите за труд и правилното разпределение на бюджета.

За да бъде информацията лесна за четене, на лист хартия е изготвен подробен план на всяка стая. Трябва да посочите следните стойности: дължината на всяка стена, височината на тавана, размерите на прозорците и вратите, разстоянието между тях. Ако помещението има конструктивни особености - колони, греди, други изпъкнали части или ниши, е задължително да посочите точните им параметри.

Планът трябва да вземе предвид и разстоянието от стените до отоплителните тръби, между тръбите, техният диаметър се записва. В чертежите за бани трябва да посочите местоположението на канализационните тръби, изходите за топла и студена вода и местоположението на вентилационния отвор.