Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кое уиски на марката Bushmills е най-предпочитано?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 702

уиски Bushmills

Първото легендарно уиски Bushmills се произвежда в най-старата дестилерия, разположена в едноименното село на графство Антрим. Годината е 1608 и това е причината марката да се нарежда сред едни от най-силните и стари малцови напитки в Ирландия. Голям брой туристи посещават дестилерията годишно, а сред почитателите на напитката има редица известни личности.

Основател на предприятието е земеделецът сър Томас Филипс, който получава лиценз за дестилация от крал Джеймс l. Търговската марка е регистрирана век и половина по-късно. През годините са се появили много кризи и трудности, но въпреки това признанието на компанията идва през 80-те и 90-те години на миналия век.

С какво се характеризира уиски Bushmills?

До голяма степен тайната на ирландската марка Бушмилс се крие в добре запазената през годините традиция на производство. Винаги се използват висококачествени материали, които правят вкуса мек и балансирана с нотки на карамел, мед, плодове и билки. Малцовото уиски Bushmills е оценявано високо на международни състезания. Технологията на производство се придържа към старата рецепта, а легендарното whiskey се състои от:

• различни зърнени и малцови уискита – те са отлежавали достатъчно дълго в шери, порт и бъчви Мадейра;

• едномалцово уиски – произвежда се от висококачествени ечемични суровини. Характерно за него е, че отлежава в бъчвите поне 10 години;

• малцът се изсушава по специален метод – той не се изпича върху торф, с което се премахва миризмата на пушек;

• ферментацията продължава дълго – за да се осигури мек и балансиран вкус дестилацията се извършва на три пъти. През последната дестилация силата на алкохолното съдържание може да бъде и 80%, след което се разрежда до определена степен.

В името си Bushmills обединява името на реката, от която се взима вода за неговата направа и мелница. Не бива да пропускаме и факта, че ирландските напитки от този вид се различават много от шотландските и е добре да правите съпоставка между тях, когато ги консумирате.

По-меката вкусова палитра на ирландските се дължи на това, че минават през тройна дестилация. В състава им влизат ечемик и чиста планинска вода, което ги прави с толкова неподражаем и елегантен вкус. Препоръчваме ви да опитате различните видове Bushmills, за да се насладите на прекрасния бленд и да доставите истинско удоволствие на сетивата си.

Кои уискита на Bushmills могат да бъдат отличени високо?

През последните години компанията направи редица инвестиции. Новият собственик Diageo се опитва да увеличи производителността и така ирландското уиски да достигне до повече потребители по целия свят. Производството е непрекъснато и има планове за разширение. Инвеститорът смята да отвори нови складове за отлежаване и да направи още една сграда, идентична на оригиналната. Дестилерията е позната с няколко вида от типа Bushmills. Всяка от тях ще ви предложи перфектен вкус и аромат:

• Bushmills Original – класическият бленд се произвежда по най-старата рецепта. Вкусът е мек с лек флорален аромат. Това е може би е една от най-награждаваните напитки;

• Bushmills 10 годишно – от първите едномалцови видове в света. Характерното за него е, че отлежава в бъчви от шери и американски бърбън най-малко 10 години. Тройно дестилирано с мек вкус и нотки на ванилия, шери и мед. В аромата му може да доловите шоколад и плодове. Носител е на множество международни награди;

• Bushmills 16 годишно сингъл малц – тройно дестилирано, отлежало в три вида бъчви – от бърбън, шери и портвайн. Смесено е от два вида уиски, едното отлежало 16 години бъчви от бърбън, а другото в бъчви от шери. Цветът на това е доста по-наситен. Ще доловите аромат на повече подправки, мед и марципан. Завършекът е дълбок с вкус на черен шоколад. Ще го намерите в разфасовка от 700 мл.

• Bushmills 21 годишно – сингъл малц, който е тройно дестилиран. Цветът е много характерен и сравним единствено с наситения мед. Плътен вкус, с аромат на черен шоколад и препечен карамел. Има ограничен брой и бутилките са номерирани. Във вкуса му ще усетите стафиди, плодове и орех. То представлява смес от два вида уиски. Първото е отлежавало 19 години в бъчви от бърбън, а второто в бъчви от шери. След като се смесят, престояват още две години в бъчви от Мадейра;

• Bushmills черен етикет – 40° бленд съставен почти изцяло от малцови уискита. То е една от най-добрите селекции, харесвани от почитателите на напитката. Отличава се с плътен аромат и пикантни сладки нотки на шери. Спокойно може да го пиете чисто с лед или да го използвате за класически коктейл. Още щом си налеете, ще забележите характерният тъмен цвят, който се дължи на отлежаването му в испански Олоросо шери бъчви. Може да си поръчате бутилка от 1литър или такава от 700 мл.

Ако сте ценители на качественото ирландско питие, не пропускайте възможността да дегустирате различните варианти представени днес.

Защо Bushmills 1608 е специално?

Това е варианта, който заслужава да бъде отделен от другите, като нещо по-различно и оригинално. Ключовото при него е това, че марката е пусната специално за 400-годишнината на дестилерията. Както вече споменахме 1608 е годината на основаване, а официалната регистрация е през 1784 г.

Това уиски е по-скъпо поради своята рядкост. Истинските любители на напитката обаче няма да бъдат притеснени от този факт. В направата му влиза специален "кристален малц" с добавка на обикновено зърно и малцово уиски. В богатия му вкус ще доловите плодове, нотка шоколад, ванилия и ядки.

Как да отличим оригинала?

Ако ви предстои да изпробвате за пръв път напитката, е добре да направите ясно разграничение между фалшификат и оригинал. Първо, ще ви посъветваме да пазарувате винаги от доказани онлайн магазини, предлагащи гарантирано качествени продукти. Бутилката има правоъгълна удължена форма. Под етикета с релефни цифри е изписана годината на основаване 1608 г. Предният етикет е разделен на две, като горната част винаги е по-голяма. Оригиналните продукти имат акцизен етикет и могат да бъдат намерени при лицензираните търговци.