Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо покупката на сватбени чаши е толкова важна част от сватбения ритуал?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 508

Защо покупката на сватбени чаши е толкова важна част от сватбения ритуал?

Знаете ли, че е почти невъзможно да се проведе сватбен ритуал, без наличието на сватбени чаши? Те присъстват както при сключване на граждански брак, така и по време на църковната венчавка. Днес чашите за сватба се закупуват специално за ритуала. Избира се модел, който най-добре отразява вкуса на младоженците, а доста често закупеният комплект се гравира с имената на младоженците.

Какво символизират чашите за сватба?

Сватбените чаши символизират духовната и физическата връзка между младоженците. Не случайно една от дългогодишните традиции е завързването на чашите с панделка – те остават свързани с бяла сатенена лента по време на първия тост, което символизира силата на брачната връзка. Освен това, сватбените чаши, като задължителен сватбен аксесоар, ще присъстват в много от сватбените снимки.

По голямата част от сватбените аксесоари крият дълбока символика за буката и младоженеца. На пръв поглед незначителни неща (от избора на сватбени чаши до поръчката на тортата) играят важна роля в сватбения ритуал. Сватбата е изключително важно събитие, особено за булката, която иска тържеството да бъде перфектно и да се запази като най-скъпия спомен не само в нейния живот, но и в живота на всички гости.

Накратко, чашите са символичен реквизит, без който не може да се пресъздаде смисъла на брака. Те символизират обвързване - единение на душите, целите и мечтите на двамата влюбени. Ролята на този важен реквизит не се изчерпва с брачната церемония. Той се прибира в дома на младоженците, където ще бъде изложен на показ, за да напомня за силната връзка между съпрузите.

Какви чаши могат да изберат съвременните младоженци?

Специализираните магазини за сватбени подаръци предлагат невероятно разнообразие от чаши за сключване на брак. Могат да се намерят страхотни решения за всеки вкус и бюджет. Като материал, изделията варират от тежък релефен кристал до гладко рисувано стъкло или комбинация от стъкло и метал.

Разликата е основно в декорацията, защото тук става въпрос за класически високи чаши за шампанско. По отношение на украсата, могат да се изберат следните варианти:

• Машинно изрисувани. Този вариант е сравнително евтин, но изключително красив. Рисунъкът се прави машинно, което позволява комплектите да се предлагат на по-достъпна цена;

• Ръчно рисувани. Тук предимството е, че върху чашата може да се изработи всяка рисунка, която младоженците пожелаят. Тези чаши са уникални, поради което и цената им е сравнително висока;

• Декорирани с различни орнаменти. Това са класически чаши за вино, украсени с панделки, цветя, перли и дори с кристали Сваровски. Те са изключително красиви и доста скъпи, защото ръчната изработка се отразява на цената;

• Гравирани. Гравирането е услуга, предлагана от всеки престижен магазин за сватбен реквизит и подаръци. Върху сватбените чаши могат да се гравират имената на младоженците, датата на сватбата, романтично послание или друг текст по желание. Гравирането на чашите не повишава драстично тяхната цена.

В много култури по света съществува традиция след първия сватбен тост чашите да бъдат ритуално счупени. У нас тази традиция не е особено разпространена, но за сметка на това има обичай, който повелява чашите да се занесат в дома на младото семейство. В този смисъл си заслужава да се инвестира в един по-скъп и задължително персонализиран сувенир, който ще стане част от дома на младото семейство.