Сливен. Новини от източника. Последни новини

Залагане с ботове в сайтове за залози - как AI влияе на хазартната индустрия

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 1025

Залагане с ботове в сайтове за залози - как AI влияе на хазартната индустрия

Всеки, който работи в сферата на онлайн хазарта, или пък е запознат с него от по-дълго, може да назове един сериозен проблем. Става въпрос за залагнето с ботове в сайтове за залози, което се счита за измама от платформите. Защото хората, които ги ползват, имат нечестно предимство спрямо компаниите и останалите потребители.

Има обаче и хора, които нямат представа за какво става въпрос.

В тази статия ще разгледаме темата по-задълбочено, чисто технически и като последствия от употребата на този софтуер.

Ботовете за залагания най-просто казано са програми, които извършват определени действия автоматично, без намесата на човек. Макар че основното им предназначение е да ускоряват залаганията на спортни или други събития (обикновено чрез използване на API), по-усъвършенстваните ботове вече могат да взимат и собствени решения.

Незаконна ли е употребата на такъв бот и/или изкуствен интелект?

Сами по себе си, тези програмни продукти не са непременно незаконни. Те обаче се приемат с неодобрение и различните казина, букмейкъри и доставчици на игри ги забраняват в общите си условия.

Причината е, че те ощетяват със значителни суми платформите. Имаме изследвания на Netcea и Imperva, които показват това.

● Арбитражните залаганията струват на индустрията поне 14 милиона долара годишно.

● По време на Евро 2020 някои сайтове за хазарт са получавали до 52 000 зловредни заявки от ботове на час.

● 27.7 % от целия трафик в нишата на онлайн хазартните игри изглежда идва от ботове.

Има различни видове ботове за залагания

Някои от тях са изключително прости и малки като размер, но има и изключително сложни софтуери, които играят напълно самостоятелно. Ще дадем няколко примера.

Ботове за извличане на информация (скрейпинг)

Скрейпинг ботът винаги е предназначен за събиране на данни от даден уебсайт. В случая с ботовете за залагания, те например взимат данни за коефициентите от избрани букмейкъри. Информация, която след това се използва за ръчна проверка на това коя компания предлага най-добрите коефициенти. Цялата индустрия с уебсайтове, които предоставят коефициенти, разчита на тези ботове, за да събира данни, да прави изчисления и да продава резултатите от анализите на обществеността.

Арбитражни ботове

В индустрията за залагания арбитражните залози, известни още като "сигурни залози", имат за цел да осигурят успех, като се залага на два или повече различни изхода за едно и също събитие. Ботовете извличат всички коефициенти за дадено събитие и автоматично изчисляват дали е възможен арбитражен залог въз основа на предварително зададена математическа формула. Така правите различните залози, при различни букмейкъри, според техните коефициенти, и какъвто и да е изходът, вие ще имате някаква печалба.

Айсберг ботове

Във финансовия свят айсбергът е една огромна поръчка, скрита под прикритието на стотици малки поръчки. Същата концепция се прилага и за ботовете за залагания.

Айсберг ботът ще отиде при десетки компании за залагания и ще направи множество малки залози вместо един голям. В резултат на това може да се получи промяна в коефициентите, която да е в ущърб на останалите потребители.

Ботове с изкуствен интелект

Ботовете с изкуствен интелект са по-усъвършенстваната версия на ботовете за залагания, тъй като позволяват на хората да играят с помощта на алгоритми. Това има две основни предимства.

Първо, те могат да правят множество залози едновременно. Второ, те прилагат предварително програмирани подходи и методи, които не се влияят от човешките емоции, за да взимат решения на какво да залагат.

Най-разпространените ботове с изкуствен интелект определено са покер ботовете. През последните години се усъвършенстват изключително много - както по отношение на използваните алгоритми, така и на техниките за избягване. Всеки бот трябва да има определени защити, за да се опита да избегне да бъде разкрит от компаниите за залози.

Как все пак букмейкърите и казината разкриват това?

● Наблюдават своя трафик постоянно, за да засекат необичайни скокове в потока от посещения. Анализират местоположението, каналът, по който идват посещенията и други подобни статистики.

● В случай на съмнение, те разполагат с инструменти за анализ на конкретни IP адреси, което дава допълнителна информация.

● За всяко посещение на потребител се създава и профил - какъв е браузърът му, каква е операционната система, какви плъгини има, каква е резолюцията, данни за устройството и прочие. Това е така нареченият пръстов отпечатък, който също е част от пъзела. Тук се засичат виртуални машини, емулатори и други подобни.

● Компаниите постоянно наблюдават за връзка между потребители, използвайки данни за ботове, с които разполагат. Така идентифицират на едро потенциални нарушители, които да разследват.

● Друга мярка е засичането на времето и поредността на действията, които даден потребител извършва. Това също е важно, за да се провери дали засеченият е бот, или не.

Комбинацията от всички тези мерки, заедно с още много други, позволява на компаниите да идентифицират нарушителите.