Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева: Програмата на "Промяната" за сектор "Земеделие" е лицемерие и лъжи

, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)

Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен | България | преди около 1 година | 539

----

Лицемерно е да твърдят, че ще съхранят малките и средни стопанства, защото именно правителството на Кирил Петков принуди над 10% от земеделците да излязат от сектора, като им вдигна минималните осигуровки. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Сливен и областен ръководител на ГЕРБ Десислава Танева.

„Сто процента лицемерие и лъжи – така бих описала програмата за сектор „Земеделие“ на „Промяната“. Лицемерно е да твърдят как ще издигат сектора в национален приоритет, след като управлението на правителството на Кирил Петков докара земеделието до най - сериозната ликвидна криза от присъединяването ни към ЕС“, категорична е Десислава Танева.

Според нея е лицемерно ПП да твърдят, че ще инвестират в поливни системи и увеличаване на поливните площи, след като правителството на Кирил Петков извади от Националния план за възстановяване и развитие най-големия проект за възстановяване и рехабилитация на напоителните и отводнителни системи, предложен от ГЕРБ. "Напояването е гръбнакът за устойчив и конкурентоспособен сектор, но те решиха да го заменят с лобистки проект за батерии и да ощетят сектора. В същото време страни като Гърция и Румъния вече получиха европейско финансиране по техните проекти за напояване", коментира Десислава Танева. По думите й лицемерно е от ПП да твърдят, че ще съхранят малките и средни стопанства, защото именно правителството на Кирил Петков е принудило над 10% от земеделците да излязат от сектора заради вдигането на минималните осигуровки.

"Ще се съглася единствено с твърдението им, че заради недомислени и лобистки политики се увеличи вносът на месо, яйца, мляко и други продукти. За 360 дни в управлението на страната ни Кирил Петков и Асен Василев успяха да намалят в пъти българското производство. Произведената продукция от домати е намаляла с до 20% спрямо тази от 2020 и 2019 г. Над 20% е намалението при краставици, над 35% при пипер. При животните спадът достига 60% при някой птици, кравите намаляват с около 12%, овцете с 8%", каза още Танева.

Лъжа и непознаване на сектора е твърдението, че България внася 45% от яйцата, тъй като страната ни е нетен износител на яйца. "България задоволява потреблението на яйца със собствено производство - 123%. Едни от най-добрите и големи износители на яйца са български производители", категорична е Десислава Танева.

Тя е убедена, че за първи път, след 2008 г., България е пред реален риск от загуба на европейски средства за настоящата 2023 г. заради популизма и зрелищния ПР, чрез които беше управлявано земеделието по времето на „Промяната“.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС и ексминистър на земеделието Десислава Танева се обърна към „Продължаваме промяната“: „Доказахте, че не познавате сектора и неговите проблемите, спрете с лозунгите си, защото земеделските стопани видяха на какво сте способни“.

Кандидатите на ГЕРБ-СДС, #За Стабилна България Отново, може да подкрепите на 2 април с номер 2!