Сливен. Новини от източника. Последни новини

Значението на физическия контакт за новороденото

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 428

Значението на физическия контакт за новороденото

Физическият контакт е съществена част от пътуването на всеки нов родител. Независимо дали става въпрос за първата прегръдка, първата целувка или първия път, когато държите в ръцете си новия член на семейството, физическият контакт е от съществено значение за здравето и благосъстоянието на новородените.

Проучванията показват, че контактът между родител и новородено е полезен не само за бебето, но и за родителите. Той може да спомогне за създаването на връзка между родителя и новороденото, както и за намаляване на стреса и тревожността и на двете страни.

Детето използва всичките си сетива през първите 90 минути от живота си

Първите 90 минути от живота на бебето са изключително важни - това е времето, в което то започва да опознава света около себе си чрез сетивата си. За да се осигури най-добрият старт в живота му, е важно то да има поне два часа много близък контакт с мама и татко, за предпочитане кожа до кожа.

Чувството за мирис е силно развито при раждането и позволява на бебетата да разпознават майка си. Миризмата на коластрата и амниотичната течност също са познати, което помага на бебетата да се чувстват по-сигурни и защитени. Поради тази причина е важно да започнете да кърмите възможно най-скоро след раждането.

Бебетата могат да усещат и вкуса от третото тримесечие на бременността, така че коластрата и млякото ще бъдат първите им вкусове. И накрая, зрението им се използва, за да се опитат да разберат какво се случва и къде се намират - очите им могат да се фокусират от разстояние между 17 и 30 сантиметра, което е идеалното разстояние за откриване на лицето на родителя, който ги държи.

Слухът играе важна роля за връзката между майката и новороденото. Новороденото бързо се научава да разпознава гласа на майка си и се опитва да привлече вниманието ѝ, като плаче. За да се улесни още повече тази връзка, в повечето болници вече се прилага практиката "rooming-in", при която новороденото и майката остават в една и съща стая през целия болничен престой. Преди да вземете решение, не забравяйте да проверите в болницата дали предлагат тази важна възможност.

Къпането – ритуал за сближаване

Къпането на бебето е една от най-важните дейности, с които родителите се занимават, тъй като това е специално време за осъществяване на връзката дете-родител. Когато родителят къпе бебето си, той му осигурява комфорта и сигурността да знае, че се грижи за него. Този физически контакт може също така да помогне за облекчаване на тревожността при бебетата, тъй като те са изложени на успокояваща и обгрижваща среда.

Къпането има и физически, и психически ползи за новородените. Топлата вода и нежното измиване могат да спомогнат за развитието на мускулите и кръвообращението. Стимулирането на кожата и на чувството за допир може да помогне на бебетата да се отпуснат и да успокоят тялото си. Осигурява се и умствена стимулация, тъй като те са изложени на различни миризми и усещания. Това спомага за стимулиране на сетивата им и насърчава развитието на мозъка им.

Това е чудесна възможност за родителите да осъществят физически контакт с бебето си. Този вид контакт може да им помогне да научат повече за тялото на бебето си и как най-добре да се грижат за него. Освен това той помага на родителите да разберат сигналите на бебето и как да им отговорят по положителен начин. Така те са по-добре подготвени да разбират и да се грижат за нуждите на детето си. Разбира се, трябва да заложите и на качествени продукти, вижте продуктите на babycrema.bg.

Ползи от физическия контакт дете-родител

Повишено чувство за сигурност и комфорт

Физическият контакт между родителя и детето помага да се засили усещането на детето, че е обичано и обгрижвано.

Подобрена комуникация

Когато детето се чувства сигурно и комфортно, то е по-склонно да бъде открито и честно с родителите си. Физическият контакт може да помогне за изграждането на доверие и разбиране между родителя и детето.

Намаляване на стреса и безпокойството

Физическият контакт, например прегръдките, може да намали нивата на стрес и да помогне за успокояване на детето в трудни моменти.

Подобряване на физическото здраве

Проучванията показват, че физическият контакт между родител и дете може да подобри физическото здраве, включително да понижи кръвното налягане и да подобри качеството на съня.

Връзката между родител и дете е една от най-силните връзки в живота. Силната връзка е от съществено значение за здравословното и щастливо детство, а физическият контакт е чудесен начин за укрепване на тази връзка.