Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви са основните причини за изпотяване?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 1107

Какви са основните причини за изпотяване?

Изпотяването е естествен механизъм на тялото да се охлажда. Нервната система автоматично задейства потните жлези, когато температурата на тялото започне да се повишава. Също така е напълно възможно да се появи пот по дланите ви, когато сте нервни. Тоест основните причини за изпотяване са свързани с реакция на нервната система и това в нормалните ситуации е добре за тялото.

Потта се произвежда от жлези в дермата, която е по-дълбокият слой на кожата. Потните жлези са разположени по цялото тяло на човека, но най-много са по челото, подмишниците, дланите и стъпалата.

Потта е съставена основно вода, но съдържа и соли. При процеса на потене, водата в потта се изпарява, а повърхността на кожата се охлажда. Допълнителна функция на потта е да помага при захващане, като леко овлажнява дланите.

Основни причини за нормално изпотяване

Здравословното потене, което идва от естествената реакция на нервната система се причинява най-често от:

· Горещи температури - особено през лятото, когато за тялото стане непоносима жега, започва обилно потене, което охлажда тялото.

· Физически упражнения - съвсем нормално е когато спортувате активно и тялото е подложено на физическо натоварване, то се загрява и като естествена реакция - започва да се поти.

· Емоционален стрес - макар силният стрес да не е здравословно състояние, тялото намира начин да покаже, че нещо не е наред и започва обилно потене.

· Гореща или люта храна - съвсем естествено, когато храната е прекалено гореща, това да стресира тялото и то да започне да се поти, за да се охлади. Лютата храна също предизвиква подобен ефект.

· Треска свързана с боледуване - много преди човек да пие лекарство за сваляне на температурата, тялото е намерило начин да я свали естествено с процеса на потене. Когато приемете хапче за температура, обикновено свалянето на градусите започва чрез потенето.

Хиперхидроза

Когато изпотяването започне да става в нетипични ситуации и прекалено обилно, тогава може да има други причини, свързани с боледуване на тялото. Учените са разкрили два вида обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Тя бива първична и вторична.

Първичната хиперхидроза се причинява от погрешни нервни сигнали, които предизвикват свръхактивност на потните жлези. Обикновено това засяга дланите, стъпалата, подмишниците и понякога лицето. Няма ясно определена медицинска причина за този тип хиперхидроза.

Вторичната хиперхидроза се причинява от основно медицинско състояние или от приема на определени лекарства, като болкоуспокояващи, антидепресанти и някои диабетни и хормонални лекарства. Този тип хиперхидроза може да причини изпотяване на цялото тяло. Условията, които могат да го причинят, включват: диабет, менопауза, проблеми с щитовидната жлеза.

Решението е Odorex

Независимо дали се потите поради естествени причини или имате прекомерно потене причинено от медикаменти, ефектът на лошите миризми е неизбежен. В biotrade, разработихме цяла серия продукти с името Odorex.

Спрейовете и рол-он продуктите от серията са насочени против изпотяване и ограничаване на неприятните миризми, като не са продукти от типа дезодоранти, а са антиперспиранти.

Основната разлика е, че дезодорантите маскират миризмата като разлагат потта, а антиперспирантите формират малки тапи при екринните жлези, които от своя страна ограничават създаването на влажна среда, в която виреят бактерии. Така количеството на пот намалява значително, без това да влияе негативно на “охладителната” система на тялото.

Снимки