Сливен. Новини от източника. Последни новини

Биткойн или алткойни: Сравнение

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 411

pixabay.com

С набирането на популярност на криптовалутите в последните години, все повече хора се интересуват от настоящата биткойн цена, както и за това какво са криптовалутите и как изобщо функционират те.

Какво е Биткойн?

Биткойн (Bitcoin) е първата и най-известната криптовалута в света, която е създадена през 2009 година от лице или група хора с псевдонима "Сатоши Накамото". Тя е децентрализирана валутна система, която позволява на потребителите да извършват безопасни и анонимни финансови трансакции по цял свят без нужда от посредници като банки или платежни оператори.

Как работят криптовалутите?

Криптовалутите работят върху технологията на блокчейн, която е разпределена база от данни, съхраняваща се на множество компютри по света. Вместо да има един централен орган, който контролира трансакциите, блокчейн технологията позволява на потребителите да извършват трансакции директно между си, като се използва сложен алгоритъм, който гарантира тяхната сигурност.

Това означава, че няма нужда от посредници като банки или други финансови институции, което прави тези трансакции по-бързи, по-евтини и по-анонимни. Криптовалутите като биткойн и етереум могат да бъдат закупени и продавани на специализирани борси или чрез уеб портали, като се използва цифров портфейл. Той представлява програма или онлайн услуга, която се използва за тяхното съхранение.

Всяка криптовалута има свой уникален адрес на портфейла, който се използва за получаване и изпращане на трансакции и потребителите могат да ги използват за плащане на стоки и услуги, както и за инвестиране и търговия на борсите. Освен това, криптовалутите могат да бъдат използвани за изпращане на пари в различни страни, като трансакциите са много по-евтини и по-бързи в сравнение с традиционните начини на превод на пари.

Каква е разликата между Биткойн и алткойн?

Алткойн (букв. алтернативна монета) е общо име за всяка друга криптовалута, освен биткойн. Алткойните могат да имат различен размер на блока, алгоритми за доказателство на работата (proof-of-work) и други различни характеристики.

Една от най-големите разлики между биткойн и алткойните е, че биткойн е създаден да бъде по-стабилен и сигурен, докато алткойните са насочени към решаване на конкретни проблеми и предлагат различни иновации в технологията, като по-бързи трансакции, улеснено добиване или по-добра защита на личните данни.

Друга разлика е, че биткойн е с много по-голям пазарен дял и има значително по-висока стойност от почти всички алткойни. Въпреки това, някои алткойни могат да бъдат по-изгодни за инвеститорите, ако те успеят да ги купят на ниска цена и да ги продадат по-висока.

Кой са основните дефиниции, които е полезно да знаем?

Има няколко основни термина, с които е полезно да сме запознати, когато става въпрос за крипто:

● Криптовалута - дигитална валута, която използва криптография за да осигури сигурността на трансакциите и за да контролира създаването на нови единици.

● Блокчейн - технология, която се използва за да се запази идентичността и сигурността на трансакциите в криптовалутната мрежа.

● Добив - процесът на създаване на нови единици от криптовалута чрез решаване на математически задачи.

● Криптография - наука за сигурността на комуникациите, която използва техники за кодиране и декодиране на информация.

● Криптовалутен портфейл - дигитален портфейл, който съдържа криптовалута и се използва за изпращане и получаване на трансакции.

● Майнър(миньор) - потребител, който участва в процеса на добив на криптовалута, като решава математически задачи.

● Цифрова подписка - електронен механизъм за потвърждаване на идентичността и автентичността на трансакцията, който осигурява сигурността на криптовалутните сделки.

● Криптовалутна борса - онлайн платформа, която позволява търговия с криптовалути.

Забележка:

Не забравяйте, че инвестирането в криптовалута е лично решение и трябва да се основава на вашите собствени финансови цели, толерантност към риск и инвестиционен опит. Винаги обмисляйте рисковете и потенциалните награди, преди да инвестирате в който и да е актив, включително криптовалута, тъй като винаги има риск от загуба.