Сливен. Новини от източника. Последни новини

Каква техника ни е необходима за бързо рязане и цепене на дървата?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 500

Каква техника ни е необходима за бързо рязане и цепене на дървата?

Рязането може да бъде бързо и лесно, ако сте избрали правилната за Вас машина за рязане на дърва. Някои от тях изискват електричество, а други - заредена батерия или бензин. Има разнообразие от машини, които се използват за рязане на дърва по различни начини, като всяка от тях има своите особености. Резачките за дърва, наричани още верижни триони, се предлагат в много различни видове като:

Бензинов верижен трион

Този тип резачки реже по-бързо от другите видове, като произвежда интензивни вибрации и силен шум. Те са най-мощни и ефективни, но трябва да се поддържат редовно, за да удължите техния живот.

Подходящи са за по-големи натоварвания и професионална употреба. Техните недостатъци са, че са по-трудни за поддръжка и не са екологични за природата, тъй като по време на работа отделят вредни емисии. Съществуват бензинови резачки с двутактови и четиритактови двигатели, като вторите са по-ефективни и с по-ниски нива на шум от двутактовите.

Електрически верижен трион

За да функционират, електрическите резачки трябва да са включени в контакт, тъй като изискват постоянно електричество докато работят. Можете да използвате удължители, за да достигнете желаното от Вас място.

Електрическите резачки са лесни за работа, което ги прави удобни дори за начинаещи. Те са по-тихи от останалите модели и не отделят вредни емисии като бензиновите. Имат по-ниска цена и са лесни за поддръжка. Освен това са с по-ниско тегло от предходните.

Акумулаторен верижен трион

Акумулаторните резачки работят с батерии, поради което се наричат също безжични верижни триони. За да работят, техните батерии трябва да са заредени преди употреба. Акумулаторните резачки за дърва се захранват от батерии с различно напрежение – 18, 20, 36, 40 V.

Те са много удобни за работа, леки са и са мобилни. Може да ги използвате в затворени помещения, тъй като те не отделят вредни емисии и имат ниски нива на шум. Много от моделите разполагат с безчетков мотор, благодарение на което се постига по-високо ниво на производителност.

Кастрачки

Мини кастрачките са предназначени за подрязване на клони, премахване на израстъци, подравняване и други по-малки задачи. Те осигуряват бързо, лесно и ефективно извършване на Вашите задачи без физическа умора. Мини кастрачката съдържа шина и верига, но в умалени размери, благодарение на което може да се използва с една ръка. Машините са обезопасени, тъй като обикновено имат протектор, който се намира над работната част за безрискова работа.

Освен мини кастрачки съществуват също кастрачки за високи клони, благодарение на които можете да режете най-високите дървета бързо и лесно. Те имат телескопични дръжки, позволяващи рязане на повече от 2 метра височина.

Цепачки за дърва

Цепачките за дърва представляват машини, които са предназначени за разцепване на дървени трупи, обикновено за подготовка на материали за огрев през зимата. Те са много удобни за използване, тъй като с тях спестявате усилия и физически труд. Цепачките са произведени от високоустойчиви материали, които гарантират дълъг живот и ефективна работа. Машините се делят на:

Бензинови цепачки за дърва

С бензиновите цепачки можете да режете големи количества дърва за кратко време. Те имат висока мощност и са големи по обем. Може да ги използвате на открито и по-отдалечени места, тъй като не е необходимо да сте в близост до контакт. Подходящи са за професионална употреба заради високата си производителност.

Бензиновите цепачки не са подходящи за работа на закрито, защото отделят вредни емисии и са по-шумни. Освен това те се нуждаят от редовна поддръжка като смяна на масло, въздушен филтър, свещи и добавяне на гориво.

Електрически цепачки за дърва

Електрическите цепачки предлагат многобройни предимства като ефективност, екологичност, лесна поддръжка и т.н. Малките им размери позволяват лесно транспортиране. С електрическите цепачки се спестява време, но също така са по-лесни за поддръжка, отколкото бензиновите.

Предимството на електрическите модели пред бензиновите е по-ниската цена. Мощността на двигателя е съобразена с тонажа на самата машина. Цепачките 5-7 тона са с мощност до 2000 W, а тези до 16 тона са с мощност до 4000 W.

Машините за цепене на дърва се делят още на хоризонтални и вертикални.

Хоризонтални цепачки

Трупите се поставят в хоризонтално положение в цепачката за дърва, като в края на хидравличното бутало е монтирана плоча, избутваща материала към клин, намиращ се на другия край. Този тип машини позволяват цепене на трупи с диаметър обикновено до 250 мм и дължина 520-550 мм.

Вертикални цепачки

Те са от по-голяма полза за цепене на по-големи дърва – между 8 и 10 тона, както и до 16 тона при професионална употреба. Разцепващият клин, намиращ се на върха на хидравличното бутало, се спуска надолу. За разлика от хоризонталните, при този тип цепачки трупите се поставят вертикално и се застопоряват.

Аксесоарите са неизменна част, която подпомага цепенето, лесното придвижване и рязане на дървата. Благодарение на тях може да улесните Вашите работни задачи и да осигурите стабилността, от която се нуждаете.

Откъде да закупя машина за рязане на дърва и цепачка за дърва?

Може да намерите богато разнообразие от резачки и цепачки за дърва в един от най-големите магазини за машини в България - Onlinemashini.bg. Към тях можете да вземете допълнително и подходящ аксесоар за по-удобна работа. Всеки продукт съдържа детайлна техническа информация, за да може да се насочите към най-правилния избор за Вас. Onlinemashini.bg предоставя възможност и за покупки на изплащане.

Ако имате нужда от допълнителна информация, може да се свържете с професионалните консултанти по имейл или телефон, за да Ви съдействат. При поръчка от сайта, Вие ще получите бърза доставка обикновено в рамките на 3 работни дни. Може да вземете Вашата пратка в посочен от Вас адрес или офис на куриер.

Източник на изображение: iStockphoto.com

Снимки