Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ароматерапия: Действат ли наистина етеричните масла?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 568

Ароматерапия: Действат ли наистина етеричните масла?

Все по-често се говори за ползите от етеричните масла. Но истина ли е това? Етеричните масла могат да окажат положително влияние както върху здравето, така и върху благосъстоянието ви. Стига, разбира се, да ги използвате по безопасен начин. Искате ли да се запознаете по-отблизо с тях? Тук ще научите за същността на ароматерапията, къде в ежедневието ни намира приложение, както и как да различите качествените продукти от фалшивите.

1. Етерични масла - същност?

Основно етеричните масла представляват растителни екстракти. Те се правят чрез пара или пресоване на части от едно растение. Целта е да се уловят съединенията, които произвеждат аромат. Може да са необходими няколко килограма от въпросното растение, за да се произведе една бутилка етерично масло.

2. Какво е ароматерапия?

Ароматерапията е практика за използването на етерични масла за терапевтични ползи. Когато се вдишат ароматните молекули от различните етерични масла, те се придвижват от обонятелните нерви директно до мозъка. Особено въздействат върху амигдалата - емоционалния център на мозъка.

Етеричните масла също могат да се абсорбират от кожата. Масажистът, добавяйки една или две капки гаултерия към масажното си масло, ще подпомогне отпускането на стегнатите мускули по време на разтривката. Ако пък компания, произвеждаща продукти за грижа за кожата, добави етерични масла от лавандула към солите си за вана, ще подсили успокояващия им ефект.

3. Къде в ежедневието ни намират приложение етерични масла?

Както вече стана ясно ползите от отделните етерични масла са много. Начините им за употреба в ежедневието ни също! Ако до сега не сте се и замисляли как може да ги използвате, ще ви предложим 4 нови начина. И те са:

Дифузиране - това е един от най-разпространените начини за използване на етерични масла. Разпръскването чрез дифузер за етерични масла сутрин е страхотен начин да започнете правилно деня си. Освен това дифузията е отличен метод за освежаване на аромата в стаята.

В аксесоари – Различни бижута като колиета, гривни и ключодържатели, изработени от абсорбиращи материали, върху които нанасяте етерични масла и подушвате през целия ден.

В автомобила - Използването на етерични масла в колата е начин за естествено освежаване на въздуха. Разбира се, те правят много повече от това да неутрализират неприятна миризма, също тонизират, успокояват и дори подобряват концентрацията ви. Има много препарати за почистване на кола с етерични масла за антибактериално интериорно почистване.

4. Как да разпознаем качествените етерични масла?

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато пазарувате е качеството на продукта. За съжаление има много етерични масла, които не са качествени или по-скоро се опитват да имитират добри етерични масла.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да пазарувате чисти етерични масла:

Първо, погледнете етикета той трябва да включва информация за чистотата ма продукта. След това изберете етерични масла, съхранявани в тъмни стъклени шишета. Чистите етерични масла са силно концентрирани и могат да разтворят пластмасовите бутилки с течение на времето. И накрая избягвайте ароматните или парфюмни масла. Те са направени от химикали и не са подходящи за ароматерапия.

Етеричните масла могат да повишат настроението ви и да ви накарат да се почувствате добре само с полъхът на аромата си. При някои хора те дори облекчават симптомите на различни заболявания. За повече информация относно това как да ги включите в живота си, консултирайте се с вашия лекар.

Публикацията е написано от експерт на Eterim. Eterim е марка дифузери и етерични масла от висок клас. Брандът е основан в България през 2017 година и се съсредоточава в ползите от ароматерапията в ежедневието. Продуктите на Eterim са висококачествени и екосъобразни. Открийте повече на сайта на eterim.com!