Сливен. Новини от източника. Последни новини

Етерични масла – начини на употреба

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 9 месеца | 356

Етерични масла

Преди хиляди години човечеството се е научило да извлича от растенията най-ценното в тях под формата на етерични масла. Те се използват за подобряване на здравето и красотата и поддържане на благосъстоянието. Вижте колко богати са маслата и как можете да ги използвате у дома.

Клонът на природната медицина, който се занимава със свойствата и употребата на масла от растителен произход, е ароматерапията. Историята на ароматерапията датира от древни времена. Първобитните хора вече са наблюдавали лечебните свойства на растенията и това знание се е предавало от поколение на поколение. Днес ароматерапията дължи своята популярност на своята ефективност, а съвременните изследвания потвърждават, че етеричните масла имат антисептични и бактерицидни свойства.

Ароматерапията е ефективен начин за решаване на много здравословни проблеми и неразположения, причинени от стрес. Ревматични и мускулни болки, храносмилателни разстройства, кожни промени или емоционална нестабилност - показанията за употребата на масла са много широки. Правилно подбраните масла, например етерично масло от чаено дърво, могат да донесат както физическо, така и психическо облекчение.

Екстракция и действие на етеричните масла

Етеричните масла се получават от дървета, храсти и цветя, растящи в различни части на света. Най-често се извличатчрез парна дестилация, пресоване или екстракция с разтворители. Отделните масла се различават по химичен състав и свойства. Натуралните масла съдържат терпени, алкохоли, феноли, алдехиди, кетони, лактони, киселини и естери.

Етерични масла на атрактивна цена – най-добрата грижа за вашето здраве

Етеричните масла навлизат в човешкото тяло по различни начини - в кръвта през кожата и в белите дробове чрез дишане. Благодарение на хеморецепторите в носната лигавица, нервната система предава информация за наличието на молекули на миризми в околната среда директно на лимбичната система. Тази част от мозъка е отговорна за контрола на емоциите и основните жизнени функции. Маслата, за разлика от синтетичните лекарства, не се натрупват в тялото, а се отделят.

Използване на етерични масла

Използването на етерични масла у дома е лесно и безопасно при спазване на основните предпазни мерки. Те не трябва да се прилагат директно върху кожата или през устата и си струва да се направи тест за алергия преди употреба. Не всички масла са подходящи за бременни жени и хора с епилепсия, затова прочетете листовката или се консултирайте със специалист преди употреба. Препоръчителната доза никога не трябва да се превишава, тъй като етеричните масла са силно кондензирани.

Ароматизиране на въздуха

Етеричните масла обикновено се използват за ароматизиране на въздуха. В зависимост от големината на помещението в купата се налива вода и 5 до 10 капки масло или смес от масла.

Инхалации

Етеричните масла се използват за инхалации при лечение на заболявания на горните дихателни пътища. При класическата инхалация добавете 5 капки масло или подходяща смес към съд с вряла вода, наведете се над разтвора, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте изпаренията в продължение на 5 до 10 минути. Можете да използвате и специални инхалатори, които се предлагат в аптеките.

Ароматерапевтична сауна

5 капки от маслото или сместа се добавят към чаша вода и се изсипват на малки порции върху нагорещените камъни на сауната. След това се отделя значително количество пара, която има инхалационен ефект и помага за изхвърлянето на бактерии и вируси от горните дихателни пътища. По време на сауна най-често се използват етерични масла: мента, бор, анасон и плодови аромати.

Ароматерапевтична вана

Етеричното масло, добавено към топла, но не гореща вода за вана, има двоен терапевтичен ефект. Той влиза в контакт с кожата и навлиза в белите дробове по време на дишането. За да вземете ароматерапевтична вана, изсипете 5-15 капки масло или смесете във ваната и след това потопете цялото тяло. Ваната трябва да продължи най-малко 15 до 30 минути. Течността за баня не трябва да се пени и да има интензивен мирис.

Компреси

Горещи компреси с ароматерапия се използват при ревматични, артритни или мускулни болки. За да приготвите разтвора, добавете около 5 капки масло или смесете към 100 ml (половин чаша) гореща вода. След това напоете с този разтвор памук, марля или кърпа, изцедете излишната вода, нанесете върху болезненото място на кожата и задръжте до два часа. Компресът трябва да е толкова топъл, колкото можете да понесете. Съща така е добре да се покрие с фолио или одеяло, за да се запази температурата. При главоболие, разтегнати сухожилия и стави се използват студени водни или ледени компреси.