Сливен. Новини от източника. Последни новини

Лесни стъпки при проектиране на интериорния дизайн на апартамент

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 9 месеца | 653

Студио за интериорен дизайн

Преместването в нов дом може да бъде една от големите радости в живота, но може да бъде и много стресиращо. Как да обзаведете вашето пространство, така че да изглежда по най-добрия начин, като същевременно да отразява и вашето лично чувство за стил? Важно е да си създадете предварителен план за интериорния дизайн на апартамента, за да сте сигурни, че всичко ще изглежда хармонично и уютно. За да ви помогнем да преминете през този процес сме ви подготвили няколко стъпки, споделени от дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио, които е добре да следвате.

Не започвайте от мебелния магазин

Вероятно ще се съгласите, че когато си гладен не трябва да ходиш в магазина, защото шанса да направите лоши избори е почти 100%. Същото важи и за мебелните магазини – в никакъв случай не пазарувайте, само защото домът ви е празен и трябва да бъде обзаведен. Много хора правят грешката да изберат първо мебелите без да са направили точните измервания или да мислят за цялостния стил на пространството. Много по трудно ще ви е да получите на финала мечтания дом, ако трябва да съобразявате целия интериорен дизайн с дивана или секцията, които предварително сте закупили.

Започнете първо с размерите

Съобразяване мащаба на мебелите с мащаба на една стая е от решаващо значение. Така например диванът с масивните секции може да направи и без друго малкия апартамент изключително тесен, а тънките столове могат да се изгубят в широко отворено таванско помещение. Преди да започнете да проектирате, измерете подробно размерите на всяка стая, която възнамерявате да декорирате, заедно с височината на тавана и детайлите, като радиатори, колони и други. Също така е добра идея да измерите прозорците, заедно с пространството на стените под, над и отстрани на всеки от тях.

Първата грешка, която повечето хора допускат, е, че купуват неща с грешен размер – дивани, които не се побират в стаята, дивани, които не влизат през вратите, маси, които са твърде малки, бюра, които са твърде големи, нощни шкафчета, които не пасват. Внимателното измерване на вашето пространство може да помогне за избягване на подобни проблеми.

Създаване на функционално разпеделение в план на жилището

Независимо дали планирате едностайно студио или многостаен апартамент, функционалното разпределение на жилището в план трябва да е много прецизно разпределен. Плана е скица на вашия дом, която показва нагледно всяко помещение и предлага ясен изглед към връзката между помещенията и пространствата. След като имате очертанията на пространството, започнете да експериментирате с поставянето на мебелите, като предварително се съобразили и мащаба им.

Потърсете вдъхновения за важия стил на интериорен дизайн

Благодарение на различните стилове интериорния дизайн на апартамента ви може да бъде модерен, традиционен, изчистен, луксозен, да създава усещане за визуално топли или хладни пространства. Добре е да решите какво ще правите, колко души ще живеят там, ще има ли деца. Като цяло трябва да сте наясно какви са вашите амбиции за това как бихте искали да живеете?

Освен това интериорния дизайн на апартамента ви трябва да отразява вашата същност и да покрива вашите нужди. Дизайнът и декорацията на дома имат свои специфики, но дори и да не сте интериорни дизайнери може да постигнете забележителен вид. Създайте баланс в помещенията, потърсете примери в интернет или списания, които да ви вдъхновят!

Определете си бюджета

Красивият дом не означава скъп дом. С един среден бюджет, може да го декорирате и организирате така, че да излъчва стил, елегантност и класа. Независимо с какъв бюджет тръгва един ремонт, той почти винаги приключва с повече от предвиденото, затова трябва да разпределите разходите си правилно, а тук би ви бил изключително полезен съвета на интериорния дизайнер.

Идеи за антрето

Това, че антрето не е „стая“ в традиционния смисъл на думата не означава, че трябва да бъде пренебрегвано. То е първото нещо, което гостите виждат, така че то показва стила и атмосферата на останалата част от дома ви.

Дизайн според вашите навици

Освен със стил, обзавеждането трябва да бъде съобразено и с вашите нужди, както и с площта, с която разполагате. Помислете и го направете така, че да ви е удобно и комфортно винаги когато се прибирате вкъщи след работа,пазар или разходка. За целта ще са ви необходими пейка или табуретка, които могат да са част от вашето портманто, където лесно да се събувате и обувате. Освен това помислете и за поставянето на огледало, в което да се огледате преди да излезете навън.

Създайте пространство, което да говори за вашия дизайнерски усет и стил, като същевременно да е функционално и приветливо. С малко изобретателност и с помощта на многото интересни идеи за декорация, можете да създадете едно наистина стилно и практично антре.

Идеи за декорация на трапезария и хол

Холът и трапезарията могат да бъдат заедно и поотделно. През последните години интериорните дизайнери предпочитат да комбинират трапезарията с хола, което дава възможност за допълнително оптимизиране и подобряване на интериора.

Изберете палитрата от цветове

Изборът на цветове е изключително важна част от процеса на обзавеждане на дома. Едно от най-важните неща е да намерите цветова палитра, която да ви харесва и да ви кара да се чувствате добре в апартамента си. Все пак, за да си спестите разочарования и главоболия от крайния резултат винаги може да се посъветвате с опитен интериорен дизайнер.

Обърнете внимание на стените

Много важно е да кажем, че цветът на боята може да се променя според светлината. Този ефект е ясно доловим едва след като се боядисат и четирите стени. Именно поради тази причина не трябва веднага се хвърляте в покупка на определена боя. Най-добрият начин да изберете боя за интериора е като вземете мостри, с които можете да нарисувате големи примерни петна по стените или върху дъски, които могат да се местят и да ги разглеждате по различно време на деня.

След като сте избрали цвят, изберете блясъка. Матовите бои предлагат приятен прозрачен външен вид, който също прикрива несъвършенствата на стените, но може да бъде трудно да се поддържа и почиства.

Первази, корнизи, врати и други облицовки могат да бъдат боядисани в същия цвят като стаята, за да ги направят визуално обединени, или в контрастен цвят за да ги направят по-характерни.

Трябва също така да решите как искате да третирате тавана. Можете да го боядисате в бяло за свежо усещане или в същия цвят като стените или в напълно различен контрастен нюанс. Ако повърхността е идеално гладка, тя може също да бъде боядисана с гланцово покритие като това е една дизайнерска хитрост, която отразява светлината надолу в жилищното пространство. Ако таваните ви не са идеало прави, не го правете, защото лъскавият блясък само ще подчертае несъвършенствата му.

Изберете мебелите

Следвайки вашия функционален план и стил за жилището, които сте харесали, изберете конкретните мебели – дивани, столове и маси – които ще направят пространството стилно и комфортно.

Специалистите съветват когато избирате обзавеждане за трапезарията и хола да съобразите височината на меката мебел. Като цяло по-ниските мебели създават непринудено и спокойно усещане, а по-високите пък изглеждат по-официални.

Добавете килими

Всекидневната с красив паркет, но без килим, изглежда стилно, но някак и гола. За комфорт добавете килим. Според вашите предпочитания можете да изберете вариант, при който килимът покрива почти целият под на стаята, оставяйки граница или само няколко сантиметра от краищата. Обикновено това е добра практика при по-малки стаи. Другият вариант е да изберете килим в пространство с отворена концепция, чрез който да създаде усещане за цялост, като същевременно разделяте зоната за хранене, която може да остане позиционирана директно върху паркета.

Много важно е да изберете правилните размери, тъй като малкия килим под масичката за кафе, който не стига до краката на диваните и столовете, ще изглежда като сал, изгубен в морето. Килимът трябва да се простира около половината или изцяло под мебелите в краищата си.

Идеи за декорация на спалня

Проектирайте правилно и разумно, защото неслучайно именно спалнята ще бъде вашето убежище за през ноща!

Леглото е ключовата част от мебелите в това помещение. Като такова, то трябва да заема почетно място в стаята, най-вероятно с таблата, разположена до едната стена и ходови зони за минаване от двете му страни. В никакъв случай не поставяйте леглото в ъгъла, не е красиво, а и не е практично за употреба от двама души.

Ако има място, добавете нощни шкафчета от двете страни на леглото. Те могат да бъдат обикновени малки плотове, маси с едно чекмедже за съхранение на основни неща или нещо по-голямо. Помислете дали имате нужда от допълнително място за съхранение, тъй като спокойно можете да използвате два скрина за нощни шкафчета, за да осигурите допълнително място за вашите дрехи.

Обичате ли да гледате телевизия в леглото? Ако е така, вие ще искате скрин, шкаф или конзолна маса срещу леглото, на която можете да поставите телевизора, като същевременно осигурява допълнително място за съхранение (освен ако не планирате да го монтирате на стената ).

Също така много дизайнери обичат да поставят кресло в един от ъгълите на спалнята, не само като място за почивка, но и като още едно място за дрехи и лични аксесоари, когато бързате.

Ако искате да се създаде пространство, което да създава усещане за спокойно, привлекателно и най –вече комфортно място, можете да тапицират стените на спалните за буквално меко усещане. Можете да добавите голям килим, който се простира под леглото, или по-малки килими от двете страни на леглото, за да затоплите студените и твърди подове в спалнята.

Контролирайте светлината

Способността да се контролира светлината – както естествена, така и изкуствена – е важна.

Ако сте чувствителни към слънчева светлина, когато спите, то ще искате да имате способността да я елиминирате напълно. Най-добрият начин да направите това е със затъмняващи релетни щори или добавете белкаут завеси.

През нощта е полезно да имате слоеве осветление. Лампата на тавана ви позволява бързо да осветите цялата стая, но може да не е подходяща, за да създадете правилното настроение за сън. Чифт лампи на нощни шкафчета обикновено предлагат по-приглушена светлина. Много дизайнери използват настолни лампи, както и монтирани на стена лампи, свързани или включени в контакт, от двете страни на леглото. Настолните лампи осигуряват околна светлина, а стенните лампи осигуряват насочена светлина за четене. Според специалистите е хубаво е да има и двете, но те не трябва да се конкурират за внимание.

Кухни

Избора кухненски плотове е важен избор, дали от евтин материал, като терпоплотове или луксозен, като мрамор, гранит или кварцит, може значително да промени цялостния външен вид на кухнята.

Кухненският гръб е друга зона, пълна с възможности, като използването на плочки изработени от керамика, стъкло, метал или цимент.

Ако разполагет с кухненските шкафове, които са в добра форма, е възможно да ги боядисате в нов цвят с което да им вдъхнете нов живот, като една от възможностите за това е тебеширената боя.

Смяната на дръжките на шкафа с нови, може значително да промени външния вид на кухнята ви. Заложете на модели, които не само изглеждат добре, но са и удобни и предлагат функционалността, която желаете.

И все пак не забравяйте, че декорирането трябва да бъде забавно. Като започнете с функционале план и следвате стъпките, използвани от професионалистите, вие ще направите изживяването значително по-малко стресиращо, отколкото ако го правите на случаен принцип. Само така можете да бъдете сигурни, че ще имате на финала домът на вашите мечти!

Снимки