Сливен. Новини от източника. Последни новини

7 Неща, от които всяка спалня се нуждае

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 8 месеца | 607

7 Неща, от които всяка спалня се нуждае

Предстои ви покупка на обзавеждане за спалнята? Тук ще обърнем внимание на няколко задължителни елемента, с които несъмнено ще създадете атмосфера на неповторим уют!

Вижте 7 неща, от които всяка спалня се нуждае:

1. Нощно шкафче

Ако спалнята ви е малка и нямате много място, то изберете нощно шкафче тип рафт, закачено за стената от двете страни на таблата на леглото. Друг подходящ вариант е да направите таблата на спалнята по-дълга и рафтът да е монтиран за нея. Въпросният модел може да не е с толкова големи размери, но е достатъчен, за да поставите върху него нощна лампа, будилник или да оставяте там телефона си.

В случай, че нямате ограничения в пространството, заложете на модерни нощни шкафчета. Такива с чекмедже, рафт или обособено кухо пространство. В наши дни има достатъчно разнообразие на красиви и практични модели. Изберете по-нестандартна или традиционна визия според стила в спалнята.

Понякога в стаите има допълнителни колони и чупки по стените. В зависимост от позицията на леглото, ако е в близост до подобна, по-нестандартна стена, можете да поставите шкафче именно в това пространство, като го съобразите с формата и размерите на чупката.

Ако обичате разнообразието и често местите мебелите в стаята, поставете колелца на нощното си шкафче. Така ще улесните промяната на позицията му.

Дали изработено от масивно дърво или от модерни гланцирани плоскости, нощното шкафче винаги ще бъде задължителен елемент за една уютна спалня.

2. Полица за книги и сувенири

Полиците за книги са страхотна мебел, тъй като освен книги, побират и много други неща - от ценните ви книги и списания, до сувенири, снимки на любимите хора и други.

Ако разполагате с голяма спалня и обичате да четете, бихте могли да си направите импровизирана библиотека. Направете полици във вид на стена. Това със сигурност е оригинално решение, допълващо пълноценно интериора на стаята.

Сувенирите са неизменна част от декора на едно помещение. Позицията им в спалнята би могла да се определи отново според площта на помещението.

Мобилните устройства – смартфоните и таблетите са все по-често съпътстващи ни в ежедневието. Това предполага и присъствието им близо до нас в спалнята. Малко рафтче до леглото е идеален вариант за поставка на тези вещи. Ако нямате достатъчно място, заложете на пластмасова щипка за телефони и таблети или поставка с вакуум. И двете могат да се закрепят стабилно към една полица за книги в ъгъла над леглото.

Все пак ви съветваме да държите мобилните устройства далеч от вас през нощта и по възможност дори в друга стая.

3. Осветителни тела

Естествената светлина в спалнята е незаменима. Ако тя не ви достига, постарайте се да я компенсирате с изкуствено осветление. В случай, че помещението не разполага с достатъчно прозорци, дизайнерите съветват да създадете така наречения „фалшив прозорец”. Той представлява дървена конструкция, монтираната на стената, която имитира тази на прозореца. Облепя се с красив тапет, огледало, стъклопис, собствени рисунки или снимки. Ако сложите в близост и осветително тяло, ефектът ще е прекрасен!

Интимността в спалнята се подсилва с подходящи осветителни тела. Приглушено осветление зад корнизи и окачени тавани е един от начините да го постигнете. Луничките са най-предпочитания избор за нежно осветление. Съвременните LED пана и аплици по стените, обаче, не отстъпват по нищо.

Направете така, че да имате избор при регулирането на светлината в спалнята. Поставете достатъчно осветителни тела и ги съобразете с позициите на леглото и мястото за четене например. Така ще можете в определени случаи да ползвате максимум осветление, а при желание, да намалите светлината до минимум.

Ако имате достатъчно място в стаята, поставете и красив лампион. Този тип осветление носи особено очарование в пространството. Освен като осветително тяло, той ще допълва и визията на интериора.

4. Килим

Нищо не съсипва сутринта ви така, както, когато затоплени от леглото си, стъпите директно на студения под. Винаги ще се намери място за едно малко килимче. Съобразете избора си със стила на спалнята си, като не забравяйте да търсите ефекта на мекота под краката си. В случай, че не обичате големи килими и сте привърженици на по-изчистените подови настилки, заложете на малки килимчета от плюш, мемори пяна или лека памучна материя от двете страни на леглото си.

5. Огледало

Хубаво е в спалнята да има огледало, особено, ако е позиционирано на стената срещу прозореца. Така светлината ще се разпръсква по подходящия начин и ще ви позволява максимална видимост на дневна светлина.

Ако имате кътче с тоалетка за разкрасяване в спалнята, най-добре го допълнете с огледало. Може да обмислите вариант за огледало от три свързани части – едно основно тяло и две чупещи се крила на панти.

За да се огледате в цял ръст, добър вариант са големите подвижни огледала. Техният наклон, в повечето случаи, се регулира и ви позволява да се огледате максимално добре.

Някои хора спестяват пространство, като поставят огледала по вратите на гардеробите отвътре или отвън, в зависимост от позицията на тази мебел. Традиционен е и монтажът на огледало директно на стената.

6. Завеси

Препоръчително е да използвате завеси без големи фигури. Съветваме ви да подредите завесите на два пласта. Съчетайте лек фееричен тюл и солидни завеси от плътна едноцветна материя или пък плътна щора. Този вариант е често срещан и ще ви позволи да допускате лесно слънчева светлина през деня. Когато имате нужда от сън и през деня или просто за уединение, можете да се възползвате и от плътните завеси.

Завесите са неизменна част от спалнята, независимо дали ще са в ролята на леко и ефирно присъствие или основен акцент в помещението. Създават уют и гарантират интимност и красота.

7. Спално бельо

Заслужава си човек да инвестира в качествено спално бельо, защото с него много лесно може да се добави индивидуалност и стил в абсолютно всяка спалня. В синхрон с цялостната цветова схема, то ще ви донесе пълно усещане за хармония. Няколко разхвърляни декоративни възглавнички, които кореспондират със завесите и тапетите придават елегантен завършек на интериора.

Съобразете избора си на спално бельо както цветово и стилово, така и спрямо сезона. Материи като коприната и сатена са особено приятни за летните жеги. За зимните студени дни ви съветваме да ползвате комплекти от памук и хасе. Избирайте естествени материи, за да избегнете неприятното наелектризиране и спарване.

Чаршафите с 3D картини са много актуални в последните години. Те се превръщат постепенно в новата модна тенденция. В случай, че сте предпочели едноцветни или двуцветни модели на спално бельо, то бихте могли да допълните интериора с малки цветни възглавници с леки орнаменти, за контраст. В обратния случай пък, пъстрите спални комплекти ще си паснат с предимно едноцветни акценти наоколо.

Вашата спалня е сред най-интимните места у дома. Не пропускайте задължителните елементи – те ще ви гарантират удобство, уют и комфорт!