Сливен. Новини от източника. Последни новини

Правилното използване на банкомат: съвети и насоки

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 7 месеца | 370

Правилното използване на банкомат: съвети и насоки

Банкоматите са неизменна част от нашия живот, особено през изминалите години. Те ни предоставят лесен и удобен начин за теглене на пари и проверка на баланса на нашите банкови сметки. Въпреки че технологичният напредък е направил банкоматите все по-достъпни и интуитивни, все още има някои важни неща, които трябва да знаем, за да ги използваме правилно и безопасно.

Защитете вашият PIN-код

PIN-кода е задължителен при използването на банкомата. Винаги трябва да го пазите в тайна. Никога не го споделяйте с никого и не го записвайте на карта или в близост до нея. При избора на PIN-код избягвайте лесно предсказуеми комбинации като 1234 или дати от вашата лична информация. По-добре изберете сложен и уникален PIN-код.

Наблюдавайте за нередности

Преди да въведете PIN-кода си или извършите транзакция, обърнете внимание на случващото се около вас. Уверете се, че няма никакви подозрителни лица около банкомата. Ако забележите нещо необичайно или съмнително, отложете използването на машината и уведомете банката.

Избягвайте използването на обществени банкомати в нощни часове

При възможност, избягвайте използването на банкомати, намиращи се на изолирани или на места, на които е по-тъмно, по-специално през нощта. Винаги избирайте банкоматите, които са разположени в добре осветени и публични зони. Разбира се, възможно е неотложно да ви се наложи да изтеглите определена сума пари дори и в късните часове. При това положение бъдете изключително внимателни.

Проверете банкнотите и баланса си

След приключване на транзакцията, внимателно проверете банкнотите, които сте получили. Ако забележите нередности, свържете се с банката веднага. Освен това, редовно проверявайте баланса на сметката си, за да следите за всякакви неоторизирани транзакции.

Пазете банковата си информация в тайна

Никога не оставяйте банкови извлечения, банкови сметки или други финансови документи в близост до банкомата. Всеки от тези документи съдържа поверителна информация за вас и банковата ви сметка.

Спазвайки тези съвети и насоки, можете да гарантирате, че използвате банкоматите правилно и сигурно. Банките също така предоставят допълнителни услуги за сигурност, като издаване на SMS съобщения за транзакции и блокиране на карти при загуба или кражба, които също следва да използвате в полза на собствената си сигурност.

Източник: pss.bg

Източник на изображението https://www.freepik.com/