Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD допълва семейството EPYC от 4-то поколение с процесорите AMD EPYC 8004 за облачни услуги, телекомуникации и периферни сървърни системи

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 7 месеца | 558

AMD допълва семейството EPYC от 4-то поколение с процесорите AMD EPYC 8004 за облачни услуги, телекомуникации и периферни сървърни системи

—С отлична енергийна ефективност и висока производителност, новите чипове ще влязат в оптимизирани платформи на Dell Technologies, Ericsson, Lenovo, Supermicro и други, и са валидирани за Microsoft Azure Stack HCI —

Санта Клара, Калифорния, САЩ — 18 септември 2023 г. — AMD (NASDAQ: AMD) днес обяви пазарния дебют на новата серия процесори AMD EPYC™ 8004, допълвайки фамилията AMD EPYC CPU от 4-то поколение, оптимизирани за работни натоварвания. С тях доставчиците на хардуер могат да създават енергийно ефективни и диференцирани платформи за области като търговия на дребно, производство и телекомуникации, до центрове за облачни услуги, съхранение на данни и други.

„Новите процесори от серия EPYC 8004 разширяват лидерството на AMD в еднопроцесорните платформи, като предлагат отлична енергийна ефективност на CPU в пакет, настроен да отговаря на нуждите на инфраструктурата с ограничено пространство и мощност на захранването“, каза Дан Макнамара, старши вицепрезидент и генерален мениджър на поделението за Сървърен бизнес в AMD. „AMD достави множество поколения процесори за центрове за данни, които осигуряват изключителна ефективност, производителност и иновативни функции. Сега с пълното ни 4-то поколение EPYC CPU портфолио, това лидерство продължава в широк набор от работни среди – от корпоративни и облачни, до периферни машини, технически изчисления и други.”

Ефективност и производителност за традиционните центрове за данни и периферни изчислителни системи

Процесорите от серията AMD EPYC 8004 разширяват водещата производителност и ефективност на фамилията EPYC от 4-то поколение към пазари, които търсят изчислителна мощност, но също така имат значителни изисквания за енергийна ефективност, плътност на платформите и тиха работа. С процесорите от серията AMD EPYC 8004 клиентите и партньорите могат да очакват:

• Отлична енергийна ефективност за периферни изчислителни системи. Използвайки ефективното ядро „Zen 4c“ и новия сокет SP6 с подобрена работа с паметта и входно/изходните функции, процесорът от серия EPYC 8004 може да осигури до 2 пъти по-добра SPECpower® производителност на ват в сравнение с топ мрежовия модел на конкуренцията.

• Балансирана производителност. В индустрия, която изисква най-добрата производителност на ват за среда с ограничено пространство и инфраструктура, процесорите от серията AMD EPYC 8004 осигуряват балансирана производителност и отлична енергийна ефективност, необходими за периферните изчислителни системи. При работно натоварване за кодиране на видео, EPYC 8324P осигурява до 1,16 пъти по-висока производителност на ядро спрямо сравнимия мрежов продукт на конкуренцията, с по-ниска консумация на енергия. При работно натоварване на IoT Edge шлюз осемядрен сървър, захранван от EPYC 8024P, може да осигури ~1,8 пъти по-добра обща производителност на 8kW стелаж, в сравнение с осемядрения процесор на конкуренцията

• Оптимизация на спестяванията при инсталации в периферни системи. Интелигентните периферни среди се фокусират върху по-малки сървърни възли, а не толкова върху пълни стелажи, както се очаква в един център за данни. При внедряване на един, три или 10 сървъра, енергийната ефективност на сървър базиран на AMD EPYC 8004, в сравнение с конкуренцията, може потенциално да спести на клиентите хиляди долари разходи за енергия за период от пет години, с по-добра плътност на ядрата и по-висока производителност.

Силна и иновативна екосистема

Редица OEM производители и партньори разкриха уникални системи и решения, които се възползват напълно от възможностите на процесорите от серията AMD EPYC 8004, за да работят в широк работен диапазон, поддържайки внедряване от центрове за данни с голяма плътност до градски телекомуникационни сгради и до екстремни физически среди като фабрични помещения.

Dell Technologies пусна сървъра Dell PowerEdge C6615. Ефективният форм-фактор на тази система съчетава висока производителност с ниска обща стойност на притежание за мащабирани работни натоварвания.

С процесорите от серията AMD EPYC 8004 Ericsson вижда решение за ускоряване на изчисленията в Cloud RAN, което може успешно да управлява огромния растеж на трафика и да използва мобилните мрежи по енергийно ефективен и производителен начин.

Lenovo обяви най-новия си флагмански сървър, оптимизиран за периферни изчислителни среди. Lenovo ThinkEdge SE455 V3 е енергоефективен сървър за активиране на AI приложения от следващо поколение и осигурява най-добрата в класа си производителност, съхранение на данни и разширяемост, което е критично за поддържане на големи и взискателни AI натоварвания в периферните среди.

Microsoft Azure подчерта своето задоволство от серията процесори EPYC 8004: „Доволни сме от пускането на процесорите от серия AMD EPYC 8004. Клиентите, работещи с Microsoft Azure услуги в периферията за индустрии като търговия на дребно и производство, ще се възползват значително от уникалната мощност, производителност и екологични възможности, които серията EPYC 8004 предоставя“, каза Бернардо Калдас, CVP, Azure Edge PM. „Очакваме с нетърпение в партньорство с AMD и OEM партньори да изведем тези нови решения на пазара.”

Supermicro представи нови периферни платформи, използвайки процесорите от серия AMD EPYC 8004. Базирани на Supermicro H13 поколение WIO сървъри, тези платформи са оптимизирани да осигурят висока производителност и енергийна ефективност за периферни инсталации и телекомуникационни центрове за данни.

Снимки