Сливен. Новини от източника. Последни новини

За какво да внимаваме при покупка на завеси

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 7 месеца | 407

За какво да внимаваме при покупка на завеси

Подбора на пердета и завеси изглежда лесен, но ако се търси ефективност и изпипан резултат от поставянето им, трябва да се обърне внимание на техните характеристики.

С помощта на специалистите в продажбата на красиви завеси от Къртънс България ще разгледаме как да изберем подходящи, обръщайки внимание на тяхната материя, методът за правилно взимане на размер и дали завесата да е от една или две части.

Материята

Когато се прави избор на нова завеса едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание, е нейната материя. Както при дрехите, така и при тези елементи за окачване, платът, от който са изработени, може да повлияе на функциите им. Много хора пропускат този фактор, търсейки най-ниската цена за пердетата и завесите, които искат да поставят.

Направените от полиестер са сред най-евтините, които могат да бъдат намерени на пазара. Това е изкуствена материя, която е лесна за поддържане и не се мачкат лесно. Тези характеристики на синтетичните завеси ги прави подходящи за поставяне в кухнята, където отделените миризми при готвене могат да бъдат попити от нея.

Памучните пердета са направени от мека и дишаща естествена материя. Когато са спуснати при отворен прозорец през горещите летни дни, те спират притока на естествена светлина в помещението, но не и този на въздух, което позволява стаята да се проветрява, докато осигурява изолация от високите температури. Препоръчват се за помещения в които се прекарва повече време като всекидневната и спалнята.

Ленените завеси, също направени от естествен плат, придават модерен стил на помещението в което са окачени. Те се използват повече с цел декорация отколкото за спиране на светлината, но плътността им може да осигури уединение, когато бъдат спуснати. Изтънчеността им ги прави подходящи за често посещавани от гости стаи като трапезарията и всекидневната.

Копринените завеси са меки и създават усещането за лукс и романтика. Когато се чистят, трябва да се перат внимателно, заради деликатността на плата, от който са направени. Те са много плътни, което ги прави подходящи за спални, в които ще придадат уединение и ще допълнят стаята с романтична нотка.

Размерът

Мярката на завесата е от голямо значение, когато се прави заявка. Тя трябва да бъдат внимателно взета, защото това ще се отрази както на визията, която е планирана, така и на цената им.

Ширината на пердетата зависи от тази на прозорците, на които ще бъдат окачени. Когато се измерват, трябва да се добавят 15-20см от двете му страни, за да се получи подходящият размер за завесата. Тези допълнителни сантиметри са нужни за свободното й движение. Също така ще осигури плътно закриване на прозореца, което ще предостави пълно уединение в стаята.

Височината на пердето зависи от това докъде е планирано да виси. То може да е спуснато до земята или до нивото на прозореца. За по-късият вариант се препоръчва измерване от нивото на тавана до най-ниската част на прозореца и да се добавят 10см. Тази дължина е подходяща за остъкления пред които има поставена мебел и не позволява на завесата да виси свободно до земята. При взето решение пердето да е спуснато до пода има два варианта. Единият е то да е по-късо и да виси свободно, без да се опира в земята. В такъв случай се измерва разстоянието от тавана до пода и се изваждат 2см. Някои хора предпочитат да създадат допълнителни гънки в най-долната част. За постигането на този ефект трябва да се добавят 5-10см от измереното отстояние от тавана до пода.

Една или две части

Завесите от една част е съставена от едно цяло парче плат, което покрива прозореца по цялата му ширина. Те са лесни за поставяне и са подходящи за малки прозорци.

Моделите от две части са съставени от две парчета, които са поставени в противоположните краища на корниза. Те са по-трудни за окачване в сравнение с единичните. Предпочитани са за по-големи прозорци, защото осигуряват по-доброто им покриване, съответно и изолация от светлина и външни любопитни погледи. Те могат да бъдат стилно допълнение към интериора, когато бъдат прибрани с помощта на колан.

Когато се подбират нови завеси, е важно да се обърне внимание на материята от която са направени, за да е сигурно, че е подходяща за стаята в която ще бъдат поставени. Тяхната ширина и височина, трябва да покрие целия прозорец и да е на желаното отстояние от пода.