Сливен. Новини от източника. Последни новини

5 ползи от активната гимнастика за бебе

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 7 месеца | 366

5 ползи от активната гимнастика за бебе

От момента, в който види двете чертички на теста за бременност, бъдещата майка пренастройва ума си и започва да анализира света наоколо през призмата на полезното и необходимото за бебето. Така е устроена всяка една жена, която очаква с нетърпение да гушне своята рожба. Несъмнено майката иска да даде най-доброто на своето дете. Ето защо започва едно търсене и четене из интернет - какво, как, защо и кога.

По повечето теми в мрежата можете да срещнете доста разнородни, понякога дори противоположни мнения, но има и такива теми, които сякаш обединяват мненията на различни специалисти и те са единодушни по отношение на тяхната полезност. Такава е темата за активната гимнастика.

Защо активна гимнастика? Подсказано е още с наименованието на този продукт - активността винаги е свързана с полезно действие. А когато бебето дойде на белия свят, неговото любопитство към всичко наоколо нараства пропорционално на дните, с които то пораства. С всеки изминал месец мъничето преоткрива не само интересните вещи наоколо, но и своето собствено тяло - ръчички, крачета, а и това, което може да извършва с тях.

Тези процеси са повече от естествени и е хубаво да бъдат подпомогнати с подходящи средства и играчки. Тук ще ви изложим 5 неоспорими факта, които доказват ползата от активната гимнастика в процеса на израстване на бебето.

Развиване на двигателните умения

Както вече споменахме, вашето бебче започва постепенно да открива своите ръчички и крачета, а и действията, които може да извършва с тях. Поставени по гръб или по корем на активната гимнастика, мъниците спокойно могат да ритат с крачета и мятат с ръчички, без да има опасност да се наранят. Вградената подложка допринася за комфорта на дребосъчето. А висящите играчки стимулират още повече движения.

Координация между ръцете и очите

Колкото повече расте вашето бебче, толкова по-отчетливо ще реагира на различните играчки, различните цветове и текстури. Започват опитите да хване с ръчички, да “опита на вкус” конкретния предмет, някои неща ще му допадат много, други не съвсем, бебчето само ще си избира, като така ще се насърчи по естествен начин координацията “ръка - око”. Висящите играчки безспорно ще стимулират бебешкото любопитство.

Тактилни усещания

Както вече споменахме, мъничетата тепърва изграждат своите виждания за текстура, вкус, усещания, свързани със заобикалящата ги среда. Активната гимнастика им дава възможност да се запознаят с различни текстури, което от своя страна носи различни усещания за бебето.

Много често забравяме, че всичко, което за нас е даденост в ежедневието, за малките любопитковци е нещо ново и интригуващо. Различните форми и цветове на активната гимнастика стимулират бебето да изследва заобикалящата го среда, а това предполага едно пълноценно развитие във всеки аспект.

Развитие на възприятия в дълбочина (причинно – следствена връзка)

След третия месец бебето започва да схваща каква е връзката между неговите движения и тяхното въздействие върху заобикалящата го среда. Например - хвърлянето на играчки. Няма майка, която да не си спомня с усмивка, но и с доза досада колко пъти на ден е вдигала от земята любимата играчка, а тя е политала обратно в същия момент, в който попада отново в бебешките ръчички.

Това е велико откритие за вашите мъници! Те са установили как могат да въздействат на света около себе си чрез движенията си - тук отново активната гимнастика е добрият и безопасен метод, чрез който детето да развива тези си умения.

Превенция на черепни деформации

Черепните деформации са явление, до което се достига, ако бебето не прекарва достатъчно време по корем. Колкото и да е неприятно за някои от мъниците, стоенето по корем е изключително важно и времето за такъв престои трябва да се увеличава заедно с месеците на бебчо. Активната гимнастика е идеалният начин забавлението да се съчетае със задължителното и полезното за вашето дете. Стоейки по корем, бебето ще се забавлява, няма да скучае и така минутките за задължителната поза ще изтекат неусетно.

Както казахме в началото - ползите са безспорни, а когато видите щастливата усмивка на личицето на вашето бебенце, ще добавите още една полза към нашия списък. Активната гимнастика не само стимулира развитието на бебето в множество аспекти, но и позволява на мама да отдъхне с чаша топло кафе в ръка, докато нейният мъник опознава света и своето място в него.

Можете да разгледате различните модели активни гимнастики и да направите своя избор на kidso.bg

Снимки