Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо суперхраните са толкова полезни за здравето ни

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 7 месеца | 338

pixabay.com

Суперхраните неслучайно се наричат така. Те са богати на полезни вещества, които подсилват имунната система, предпазват от болести и от увреждане на клетките. Освен това са богат източник на антиоксиданти, витамини и минерали.

Ако искаме да се погрижим за здравето си, специалистите препоръчват да консумираме храни, които са в цветовете на дъгата, или така нареченото цветно хранене. Звучи трудно за постигане, но всъщност не е. Заобиколени сме от готови за консумация цветни суперхрани. По-долу ще ви изброим само част от тях, следвайки последователността на цветовете на дъгата. За по-голям избор, вижте суперхрани от drugstore.bg – онлайн аптека.

Червени суперхрани

Малините са най-добре познатият може би представител на тази група. Една чаша пресни малини съдържа 54% от препоръчителната дневна доза вит. С, голямо количество вит. К, вит. Е и вит. В, както и фолати, желязо, манган и антиоксиданти.

Оранжеви суперхрани

Тиквата е богата на омега-3 мастни киселини и бета-каротин. Тя е естествено противовъзпалително средство, което осигурява нужните вит. А и вит.С на организма.

Не можем да пропуснем и портокалите, разбира се. Сочните цитруси са основен източник на вит.С, вит. А, антиоксиданти, флавоноиди, калий, калций и магнезий. Кората на портокала пък съдържа калций, мед, магнезий, вит.А и фолати.

Жълти суперхрани

Пчелният прашец е храната на младата пчела. 40% от неговия състав е протеини. Според експертите в него можем да открием почти всички хранителни вещества, от които се нуждаем. Близо половината от протеините са под формата на аминокиселини, готови за усвояване от човешкото тяло. Освен тях, пчелният прашец съдържа много витамини, сред които тези от група В, и фолиева киселина.

Зелени суперхрани

Зеленолистните зеленчуци като спанака и кресона например съдържат хлорофил, на който дължат зеления си цвят. Освен това те са много полезни за храносмилателната система. Суровото зеле осигурява на организма ни 50% повече вит.С отколкото сготвеното. Затова специалистите по хранене препоръчват да включваме често в менюто си зеле, карфиол, брюкселско зеле, кейл и броколи.

Чаша зелен чай дневно ни осигурява важни полифеноли като флавоноиди и катехини, които имат мощно антиоксидантно действие.

Сини суперхрани

Боровинките са богат източник на ресвератрол, фибри, калий, вит.С и вит. В6.

Плодът на бъза се използва в народната медицина на много страни. Той е богат на вит.С и вит.В6, които са особено важни за имунната ни система. Само чаша плод от бъз осигурява на организма ни 58% от дневната препоръчителна доза вит.С.

Важно е да уточним, че не бива да се консумира суров, тъй като може да предизвика стомашно неразположение.

Кафеви суперхрани

Чия семената съдържат голямо количество цинк, омега-3 и протеини.

Какаовите зърна пък изобилстват от антиоксиданти и флавоноиди, антиоксиданти, магнезий и калий. Те повишават нивото на серотонин, от което зависи доброто ни настроение.

Лилави суперхрани

Червеното, или лилаво, зеле съдържа повече фитонутриенти и антиоксиданти от обикновеното. Зеленчукът не позволява на жлъчката да абсорбира мазнините след хранене, което ни помага да поддържаме стойностите на холестерола в нормални граници.

Лилавите моркови имат уникален фитохимичен състав, за което подсказва и цветът им. Те са богати на вит.А и бета-каротин като оранжевите моркови, и на антицианини - антиоксидантът, който се съдържа в боровинките.

Защо антиоксидантите са толкова важни за здравето

Антиоксидантът е вещество, което предотвратява окисляването, като унищожава потенциалните оксидиращи агенти и забавя някои от процесите на увреждане на клетките.

Сред най-известните антиоксиданти са вит.С, вит.Е, бета-каротин, лутеин, ликопен, селен и вит.А. Храните, богати на вит.Е, също имат добър антиоксидиращ ефект, затова е препоръчително да хапваме редовно ядки, семена, зеленчуци, риба и пълнозърнести продукти.

Специалистите съветват да консумираме зеленчуците и плодовете сурови, защото термичната обработка отнема голяма част от полезните им вещества. Добра идея е приготвянето на смути, към което да добавим грахов протеин например и/ или смляно ленено семе. Напитката ще ни осигури нужните фибри, омега-3 киселини, протеини, минерали и аминокиселини. Лененото семе от своя страна съдържа важни фитоестрогени и благоприятства работата на храносмилателната система.

Ако положим усилия да разнообразим менюто си, като включим повече суперхрани и се придържаме към така нареченото цветно хранене, ще се предпазим от множество заболявания и ще се чувстваме много по-енергични. Експертите препоръчват да консумираме поне 20 различни храни седмично, за да осигурим на тялото си нужните хранителни вещества, витамини и минерали.

Източник: www.pulsin.co.uk/blog/health-benefits-of-superfoods/" target="_blank">https://www.healthline.com/nutrition/blue-fruits#TOC_TITLE_HDR_7">www.pulsin.co.uk/blog/health-benefits-of-superfoods/

https://www.healthline.com/nutrition/blue-fruits#TOC_TITLE_HDR_7</a>

редактор: Даниела Пройчева