Сливен. Новини от източника. Последни новини

Връчиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 7 месеца | 492

Връчиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

Проектът Образователен център „Добро“ и кампанията „Генератори за Украйна“ получиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

Почетните медали бяха връчени днес на тържествена церемония в Мраморното фоайе на Народното събрание от членовете на националното жури Андрей Ковачев (ЕНП) и Цветелина Пенкова (СиД) и в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, българския еврокомисар Илиана Иванова и Олеся Илашчук, посланик на Украйна в Република България.

С наградата се дава признание на инициативи, които допринасят за европейското сътрудничество и насърчаването на общи ценности. Тя се присъжда всяка година от Европейския парламент за проекти, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество и ценностите на ЕС и основните права.

Андрей Ковачев, който връчи почетен плакет на Манол Пейков за инициативата „Генератори за Украйна“, заяви: „Проектите, които представяме днес в Народното събрание са само два от многото, които показват, че българските граждани не са безучастни към случващото се в Украйна и са солидарни с украинския народ. Благодаря на г-н Пейков и на всички български граждани, които се включиха в инициативата, показвайки, че ние сме част от европейската идентичност и имаме морален компас, който ни води.“

При връчването на наградата на фондация „Фонд Добро“ Цветелина Пенкова заяви: „Изключително много ме радва възможността да връча наградата на фондация „Фонд Добро“, защото работейки с деца те полагат усилия да решат проблеми и да създадат условия така, че никога повече да не се сблъскваме с това, което виждаме в момента в Европа; да не се повтарят нашите грешки от миналото“.

Лауреатите на тазгодишната награда бяха високо оценени през пролетта от Комисия по присъждане на наградата, включваща представители на Европейския парламент и европейски граждански и младежки организации. Комисията направи своя избор след предварителна селекция, изготвена от българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и Илхан Кючюк (Обнови Европа), члена на борда на Асоциация Европейска младежка карта България Лилия Еленкова и програмния координатор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ Биляна Богоева.

Лауреатите

Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“

Първият лауреат на наградата от България за 2023 г. е социалният и образователен проект Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“ с подкрепата на Уницеф. Дейността на образователния център включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 години. Целта на проекта е да помогне на украинските деца да се интегрират в българската общност, като изучават културата, езика, местните обичаи и традиции и намерят български приятели. Центърът провежда курсове по български, английски и украински език за деца, предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни и развиващи умения дейности. Провеждат се и спортни занимания.

„Генератори за Украйна“ на Манол Пейков

Вторият лауреат на наградата от България за 2023 г. е проектът „Генератори за Украйна“, осъществен от Манол Пейков. В резултат на нахлуването на Русия в Украйна през есента на 2022 г., енергийната система на Украйна беше подложена на атаки и това доведе до недостиг на електрозахранване в цялата страна. Хиляди домакинства, обществени организации и институции останаха без ток. В знак на солидарност с украинския народ и като продължение на своята активна доброволческа дейност, започнала още с началото на войната, Манол Пейков стартира кампания за набиране на средства за закупуване на генератори за Украйна. Кампанията беше обявена в профила му във Facebook на 26 ноември 2022 г. В рамките на една седмица бяха събрани 250 000 евро, закупени бяха генератори, които бяха доставени на училища, болници, социални домове и бомбоубежища за осигуряване на светлина и топлина в цялата страна. В деня на номинацията на „Генератори за Украйна“, 27 март 2023 г., събраната сума бе 705 583 евро, а броят на генераторите, изпратени в Украйна – общо 470.

Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България

• 2021 г. – „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“;

• 2020 г. – „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“;

• 2018 г. – Архимандрит Партений Фидановски;

• 2016 г. – Мариана Пенчева и Иван Николов;

• 2015 г. – Народно читалище „Бъдеще сега 2006“;

• 2014 г. – Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;

• 2013 г. – Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;

• 2012 г. – Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“.

Снимки