Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите подкрепят Вопке Хукстра за комисар, нова роля за заместник-председателя Марош Шефчович

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 6 месеца | 421

Европейският парламент

Днес Парламентът одобри Вопке Хукстра като комисар по действията в областта на климата и новата роля на Марош Шефчович като изпълнителен заместник-председател на Европейския зелен пакт.

279 членове на ЕП гласуваха в подкрепа на назначаването на Вопке Хукстра за член на Комисията, отговарящ за действията в областта на климата, 173 гласуваха против, а 33 се въздържаха.

Новите отговорности на Марош Шефчович като изпълнителен заместник-председател, отговарящ за Европейския зелен пакт, бяха одобрени с 322 гласа „за“, 158 гласа „против“ и 37 гласа „въздържал се“.

Гласуването се проведе чрез тайно гласуване.

След изслушванията на г-н Хустра (Нидерландия) на 2 октомври и на г-н Шевчович (Словакия) на 3 октомври и след допълнителни писмени последващи въпроси и за двамата, комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) даде и двете положителни оценки, които впоследствие бяха потвърдени от Съвета на председателите на комисии на Парламента, от Председателския съвет (председател на ЕП Мецола и от ръководителите на политически групи) и от пленарната зала днес.