Сливен. Новини от източника. Последни новини

Симфония на културата: музеи и художествени галерии в страната

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 6 месеца | 364

Симфония на културата: музеи и художествени галерии в страната

Съзерцавайки някой експонат в музея, концентрирайки се върху произведение на изкуството, човек се зарежда с нова енергия, свързва се със себе си, вдъхновява се за активна дейност. Абсолютно същите усещания дава на гостите ново онлайн казино българия. Не съществува конкретен начин да "почувствате" художествена галерия или музей. Можете само да следвате общите насоки, за да намерите пътя към симфонията на културата и да я разберете:

методът на забавянето - отделете малко повече време на любима картина или скулптура, например 20 минути. Такава "забавена" разходка ще ви помогне да откриете нещо ново;

Разходка из залата под съпровода на любимата ви музика - сложете слушалки, за да съзерцавате под звуците на любимата си класическа музика или някоя съвременна музикална композиция;

снимка до любимия ви експонат - такава снимка ще ви напомни за деня, в който е открит нов експонат, за който не сте подозирали преди.

Къде да отидем в София, България?

Национален археологически институт и музей

Музеят запознава посетителите с културата на племената и народите, населявали съвременна България от далечното минало до XVIII век. Музеят се помещава в най-голямата и най-старата бивша османска джамия в София. В него са изложени праисторически предмети, погребален инвентар и други съкровища от късната бронзова епоха до късната античност, както и предмети от древна Гърция, Тракия и Рим.

Национален военноисторически музей

Държавният музей е посветен на културни ценности, свързани с националната и европейската военна история. Музеят разполага с колекция от над 1 000 000 предмета, включително оръжия, артилерия, бронирани и моторни превозни средства, отличителни знаци, униформи, знамена, архиви, военно оборудване, предмети от бита, самолети, снимки и албуми, сфрагистика, нумизматика и предмети, свързани с кавалерията.

Квадрат 500

Квадрат 500 е най-голямата сграда на Националната галерия в София. В нея се съхранява колекция от над 42 000 творби на български и чуждестранни художници, от които около 1700 са изложени в 28 зали на четири етажа. Колекцията от българско изкуство датира от 90-те години на XIX в., докато по-голямата част от международната колекция е от 80-те години на XX в. Тематиката на музея може да бъде разделена на българско изкуство от средата на ХІХ до ХХ век, европейско изкуство от ХѴ до ХІХ век и изкуство от Азия, Африка и Америка.

Музей за история на София

Разположен в бившата сграда на Централната минерална баня, той е посветен на етнографията, археологията, икономиката и културния живот на София и нейния регион. Колекцията на музея включва около 120 000 предмета, обхващащи периода от 6-то хилядолетие пр.н.е. до 40-те години на ХХ в., включително Научната библиотека и фотоархива. Колекцията е представена в осем тематични зали: Античност, Силата на духа, Връзки с европейските династии, Софийска улица, Държавни и общински институции, Домът на София и Облекло, култура и свободно време. В другите две зали на Музея за история на София са разположени временни изложби.

Национален природонаучен музей

Първият природонаучен музей на Балканите, посветен на съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа. Музеят се състои от петнадесет зали, разположени на четири етажа. Колекцията включва каролински папагал, тюлен монах, брадат лешояд, малка дропла, сив и девически жерав, степна усойница и немска есетра. В допълнение към тези експонати музеят представя диорами, изобразяващи дивата природа на Арктика (с полярни мечки и тюлени), Африка (черна пантера), Азия (тигър) и южноамериканските тропически гори (ягуар, папагали ара и маймуни тамарини).

Музей и галерия Филипополис

Художествена галерия, в която се помещава частна колекция от произведения на изкуството, включваща както класически произведения на българското Възраждане, така и творби на известни съвременни художници. Музеят се помещава в реставрираната къща на хаджи Алеко Цветков, построена през 1865 г.

Регионален археологически музей в Пловдив

Исторически музей с повече от 100 хил. експоната, свързани с историята на града и региона. Пловдив води началото на своята история от основаването на най-големия и най-известен античен град на Балканския полуостров: Филипопол. В музея се съхраняват картини на такива известни български художници като.

Музей на социалистическото изкуство

Музеят на изкуството акцентира върху историята на комунистическата епоха в България. В него се помещава и излага колекция от статуи, бюстове и картини от създаването на Българската народна република до падането на комунистическия режим - от 1944 до 1989 г. Музеят се състои от парк със скулптури, изложбена зала с предимно картини и медийна зала, в която се прожектират филми, свързани с комунистическия период.

Национален музей "Земята и човекът"

Намира се в историческа сграда, построена в края на XIX в. като част от комплекса на Софийския арсенал. Музеят "Земята и хората" е един от най-големите минералогични музеи в света. Колекцията му е посветена на разнообразието на минералите и обхваща около 40% от всички известни минерали с естествен произход.

Балабановата къща

Къщата е построена през XIX в. от богатия търговец и лихвар, член на шивашката гилдия, хаджи Панайот Лампша, и попада в ръцете на търговеца на дървен материал Лука Балабанов, чието име къщата носи сега. Тя е пример за симетричните къщи от XIX в., които се строят по крайбрежието на Босфора. Къщата на Балабанов илюстрира света на българското Възраждане с луксозно резбованите си тавани и старинни мебели, както и света на културата и самото изкуство. Освен това в къщата се организират временни изложби, конференции и малки спектакли.

Несъмнено включването в активен социален живот, посещението на културни събития повишава положителните емоции и допринася за развитието на историческа/културна съпричастност. Музеят или художествената галерия не са набор от някакви платна, експонати, а място, където човек има нужда да размишлява, да сравнява, да анализира.