Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сърбия и Косово трябва да работят за деескалация на ситуацията в Северно Косово

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 6 месеца | 354

Европейският парламент

Евродепутатите следят отблизо текущото разследване на нападението над Банска

Призив към Сърбия да изтегли всички войски от границата Косово

Сърбия и Косово трябва да работят активно за мирно разрешаване на спорове чрез диалог

Призив за осъждане на всички форми на насилие и провокации

Евродепутатите заявиха, че сръбското правителство провежда много опасна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори в резолюция, приета в четвъртък.

Текстът (приет с вдигане на ръка) осъжда възможно най-категорично „жестокото и вероломно терористично нападение срещу косовски полицейски служители на добре организирани сръбски паравоенни сили“ в село Банска на 24 септември 2023 г., и настоятелно призовава всички страни да положат усилия да деескалират положението в северната част на Косово.

Евродепутатите следят отблизо текущите разследвания на косовските органи и призовават Сърбия да сътрудничи изцяло и да подведе под съдебна отговорност виновниците за нападението, които понастоящем пребивават в Сърбия, включително да разгледа възможността за екстрадицията им в Косово.

Опасна политика на Сърбия по отношение на Косово и нейните западни партньори

Агресивното военно поведение, заедно с радикализираните политически послания в Сърбия и силните индикации за участието на сръбската държава в неотдавнашното политическо насилие в северната част на Косово, показва, че сръбското правителство следва много опасна и последователна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори. Членовете на ЕП са загрижени във връзка с доказателствата, свързващи насилствени престъпни групи в северната част на Косово и в Сърбия със сръбската държава.

Ако разследването установи пряко участие на сръбската държава в атаките от 24 септември, Комисията трябва да замрази финансирането, предоставено на Сърбия по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ III, заявиха евродепутатите. Те също така призовават Съвета да приеме целенасочени ограничителни мерки, включително, но не само замразяване на активи и налагане на забрани за пътуване, срещу лица, които са дестабилизиращи фактори в северната част на Косово и лидери на големите мрежи на организираната престъпност.

Работа за мирно разрешаване на спорове чрез диалог

Парламентът призовава Сърбия и Косово да осъдят всички форми на насилие и провокации, като ги призовават да прекратят всякакви действия, които могат допълнително да увеличат напрежението, и да работят активно за мирно разрешаване на спорове чрез диалог с посредничеството на ЕС.

Според евродепутатите Комисията трябва да действа като честен посредник в процеса на нормализиране и да избягва каквато и да било политика на помирение спрямо Сърбия. Те настояват Съветът да отмени отрицателните мерки, които е предприел срещу Косово, и да възобнови контактите си на високо равнище с президента и правителството на Косово. Резолюцията призовава Комисията да изготви и представи до края на 2023 г. прозрачна и амбициозна пътна карта за пътя на Косово към интеграция