Сливен. Новини от източника. Последни новини

Джина Махса Амини и иранското протестно движение спечелиха наградата „Сахаров“ за 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 6 месеца | 344

Европейският парламент

ЕП присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и Движението „Жени, живот, свобода“ в Иран.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2023 г. в пленарната зала в Страсбург в четвъртък, след решение на Председателския съвет на Парламента (съставен от председателят на ЕП и лидерите на политическите групи).

Председателят Мецола заяви: „На 16 септември отбелязахме една година от убийството на Джина Махса Амини в Иран. Европейският парламент подкрепя с гордост смелите и предизвикателни хора, които продължават да се борят за равенство, достойнство и свобода в Иран. Ние заставаме до тези, които дори от затвора продължават да подкрепят „Жена, живот, свобода“. Избирайки ги за лауреати за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г., Парламентът почита тяхната борба и всички, които са изгубили живота си в името на свободата“.

На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, е арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване. Тя умира в болница три дни по-късно, след физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане.

Смъртта ѝ предизвиква масови протести в Иран, водени от жени. Под лозунга „Жена, живот, свобода“ те протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки.

След бруталните репресии на иранския режим срещу протестиращите, Европейският парламент многократно осъжда тежкото положение с правата на човека в страната. През октомври 2022 г. евродепутатите призоваха за санкции срещу иранските лица, отговорни за смъртта на Джина Махса Амини и за репресиите на режима, и изразиха силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран. През януари 2023 г. евродепутатите призоваха за повече санкции срещу иранския режим и включването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция към списъка на ЕС на терористични организации.

Прочетете повече за останалите финалисти на наградата „Сахаров“ през 2023 г. тук.

Следващи стъпки

Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември 2023 г. в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Контекст

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, и включва парична наградата от 50 000 евро.

Миналата година Парламентът награди храбрия народ на Украйна, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество.