Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите осъждат атаката на Хамас срещу Израел и призовават за „хуманитарна пауза“

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 6 месеца | 358

Европейският парламент

Парламентът категорично осъжда терористичните нападения на Хамас и признава правото на Израел на самоотбрана в съответствие с международното хуманитарно право

Хуманитарната помощ за Газа трябва да бъде засилена, като същевременно се гарантира, че никакви средства на ЕС не финансират пряко или непряко тероризма

Целия Корпус на гвардейците на ислямската революция и ливанската Хизбула трябва да бъдат включени в списъка на ЕС на терористични организации

Евродепутатите призоват за независимо разследване на взрива в болница „Ал Ахли“ в Газа

Парламентът осъди ужасяващите терористични нападения на Хамас срещу Израел, като същевременно изрази сериозна загриженост във връзка с влошаващото се хуманитарното положение в Ивицата Газа.

В резолюцията, приета в четвъртък с 500 гласа „за“, 21 „против“ и 24 „въздържал се“, евродепутатите категорично осъждат бруталните нападения, заявяват подкрепата си за държавата Израел и нейния народ и подчертават „че терористичната организация Хамас трябва да бъде елиминирана“

Те също така призовават за незабавното освобождаване на всички заложници, взети от Хамас, и признават правото на Израел на самоотбрана „залегнало в международното право и ограничено от него“. Всички действия на Израел трябва стриктно да спазват международното хуманитарно право, се посочва в текста.

Парламентът също така подчертава, че има опасност нападенията на Хамас и израелската реакция да доведат до цикъл на все-по голямо насилие в региона. Поради това членовете на ЕП призовават за „хуманитарна пауза“ на сраженията и подчертават, че нападенията срещу цивилни лица, включително служители на ООН, медицински работници и журналисти, както и срещу гражданска инфраструктура, са сериозно нарушение на международното право.

Евродепутатите изразяват своята дълбока скръб за загубата на стотици невинни човешки животи и ранените при неотдавнашния взрив в епископалната болница „Ал Ахли“ в Газа. Резолюцията призовава за независимо разследване съгласно международното право, което да установи дали е било умишлено нападение и военно престъпление и, ако е така, призовава извършителите да бъдат подведени под отговорност.

Парламентът е дълбоко обезпокоен от хуманитарното положение в ивицата Газа

Изразявайки сериозна загриженост във връзка с бързо влошаващото се хуманитарно положение в Ивицата Газа, Парламентът подчертава, че е важно да се прави разграничение между палестинския народ и законните му стремежи, от една страна, и терористичната организация Хамас, от друга страна. Евродепутатите призовават международната общност да продължи и да увеличи предоставянето на хуманитарна помощ за цивилното население в тази зона. Те призовават Египет и Израел да си сътрудничат с международната общност за създаване на хуманитарни коридори към Ивицата Газа.

Разследване на ролята на страни като Иран, Катар и Русия в конфликта

Резолюцията категорично осъжда подкрепата на Иран за Хамас и други терористични групи в Ивицата Газа. Евродепутатите повтарят призива си за включване на целия Корпус на гвардейците на ислямската революция и ливанската Хизбула в списъка на ЕС на терористичните групи. Те настояват за щателно разследване на ролята на Иран, и държави като Катар и Русия, във финансирането и подкрепата на тероризма в региона.

Те също така осъждат нападенията с ракети от Ливан и Сирия срещу Израел и призовават за намаляване на напрежението в Източен Йерусалим и на Западния бряг.

Финансова помощ от ЕС за Палестина

Въпреки че изразяват силна подкрепа за увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа, евродепутатите също така призовават Европейската комисия да започне щателен преглед на цялата финансова помощ на ЕС за Палестина и региона, за да се гарантира, че никакви средства от ЕС не финансират пряко или непряко терористични организации. Същевременно те подчертават, че бюджетът на ЕС трябва да продължи да предоставя подкрепа за изграждането на мир и стабилност в региона.

Парламентът твърдо подкрепя договореното решение за две държави

Подчертавайки необходимостта от незабавно възобновяване на мирния процес, резолюцията потвърждава непоколебимата си подкрепа за договорено двудържавно решение въз основа на границите от 1967 г. с две суверенни, демократични държави, които съществуват една до друга в условия на мир и гарантирана сигурност, като Йерусалим е столица и на двете държави.

Опасения за нарастващия антисемитизъм

Парламентът изразява загрижеността си от увеличаването на антисемитски изказвания, митинги и нападения, насочени срещу еврейското население от началото на терористичните нападения на Хамас. Той призовава Европейската комисия и държавите членки да предприемат всички подходящи мерки, за да гарантират безопасността на гражданите от еврейски произход.