Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен ще бъде домакин на десетото издание на Фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец"

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Култура | преди 6 месеца | 500

Сливен ще бъде домакин на десетото издание на Фестивал на източноправославната църковна музика

Десетото издание на Фестивала на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец" ще се състои на 21 и 22 октомври в Сливен, съобщиха от читалище "Зора 1860", които са организатори на културното събитие заедно със Сливенската митрополия и община Сливен.

Публиката ще чуе изпълнения на смесения хор "Добри Чинтулов" с диригент Георгиос Филаделфевс, Камерен хор „Иван Спасов“ Пловдив, вокална формация „Мелос“ - Севлиево с диригент Олга Цветкова и др. Откриването на фестивала ще бъде на 21 октомври в храм "Света Богородица", а на 22 октомври са предвидени концерт и награждаване на участниците.

Николай Триандафилов – Сливенец е издал през 1847 г. първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език. Фестивалът е наречен на негово име по идея на маестро Методий Григоров, който пише, че за жалост името на този музикотворец е непознато на гражданите на Сливен. Неговите сборници заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Той сполучливо е приспособил църковнославянския текст към древните църковни напеви.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година и няма конкурсен характер. Не се заплаща и такса за участие. В него могат да участват църковни и светски хорове - детски, женски, мъжки и смесени, с високи художествени постижения, одобрени от организационния комитет.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

БТА-Сливен

Снимка: Община Сливен