Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо трябва да посетите Рим поне веднъж в живота си?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 6 месеца | 280

Защо трябва да посетите Рим поне веднъж в живота си?

„Да, най-накрая пристигнах в тази столица на света! Сега виждам как всички мечти на моята младост се сбъдват… Само в Рим е възможно да разбереш Рим.“ Тези думи на Гьоте описват красотата на вечния град в две изречения. Рим има толкова много слоеве, в които древното се сблъсква със съвременното. Чувствате се сякаш сте в един огромен мавзолей, в който миналото лежи в краката Ви – от архитектура, през църкви и раннохристиянски съкровища, до културен живот. Никъде по света не можете да видите толкова много история, колкото в Рим! Ако тези думи не са Ви убедили да посетите Рим, то тази статия е точно за Вас! Ще Ви пренесем във вечен град, в който ще повярвате в любовта от пръв поглед и ще разберете защо трябва да посетите Рим поне веднъж в живота си!

3 причини да посетите Рим

Столицата на една от най-могъщите древни империи в света, Рим е един от най-важните исторически центрове и до днес. Над 3000 години история чакат да бъдат открити от Вас по калдъръмените улици на града – от древни паметници като Колизеума, до изкуство от световна класа и духовна мощ във Ватикана. За Вашето италианско пътешествие в Рим можете да очаквате много повече от обикновен туристически опит. Рим предлага възможността да стъпите директно в историята, да се насладите на автентични италиански вкусове и да се потопите в уникална атмосфера, която съчетава древни руини, световно известни произведения на изкуството и модерен градски живот. Може би ще Ви отнеме цял живот да видите всичко, което предлага Рим, затова вземете своите самолетни билети и го изживейте поне веднъж в живота си!

1. Исторически съкровища, които създават атмосфера на безвремие

Представете си, че стоите в сянката на древни гладиатори, усещайки отгласите на историята под краката си – това чувство можете да изпитате само във величествения Колизеум! Колизеумът е символ на Рим и големият театър на историята. Днес, въпреки руините, той продължава да впечатлява със своята мащабност и представлява жива история на римската епоха. Препоръчваме Ви да планирате предварително посещението си, като резервирате билети за вход от официалния уеб сайт на Колизеума.

Никой пътеводител за Рим не може без Римския форум. Той е включен в билета за Колизеума и следователно не е необходимо да се резервира отделно. Имайте предвид, че входът е валиден 24 часа. Форумите на Рим са били политически, религиозни и търговски центрове на древния град. Те съхраняват останки от храмове, базилики и други публични сгради, които разказват за живота и културата на Римляните. Палатинският хълм, намиращ се до форумите, е мястото, където, според легендата, Рим е основан. Районът е огромен, така че отделете един ден, за да усетите атмосферата.

В сърцето на Рим се намира Ватикана - най-малката държава в света и духовен център на християнството. Светият Петър е една от най-величествените базилики, а Сикстинската капела съхранява невероятните фрески на Микеланджело. Ватиканските музеи са дом на някои от най-ценните произведения на изкуствата от цял свят.

Тези три места представляват само една малка част от богатството, което Рим може да предложи. Те са символ на величието на древния град и продължават да привличат милиони посетители от цял свят всяка година.

2. Автентична италианска кухня

В Рим денят започва с "espresso" или "cappuccino" и това не е ежедневие, а ритуал на пиене на кафе - бързо, на крак и винаги свежо приготвено. На всяка уличка може да откриете малко кафене, където да се насладите на истинското италианско кафе и да наблюдавате местния живот.

За обяд се насладете на типичната италианска паста за Рим - "Cacio e Pepe", съчетаваща паста с черен пипер и сирене Pecorino Romano. За завършек се насладете на сладолед джелати, което ще задоволи всяко небце!

3. Скритите бисери на Рим, където ще усетите италианския дух

Докато мнозина пътешественици идват в Рим, за да видят неговите знаменити забележителности, градът крие и редица по-малко известни, но също така очарователни места, които предлагат уникален вкус към истинския римски живот. Не пропускайте да посетите квартала Trastevere, където живеят местните и традициите процъфтяват. Непременно посетете и Пантеона. Въпреки че той не е напълно "скрит" бисер, мнозина подценяват неговата величественост и значение. Този храм, построен преди почти две хиляди години, е най-добре запазеният древен римски монумент и е великолепен пример за римската архитектура. Посетете го в делнични дни, когато входът е безплатен.

Как да извлечете най-много от посещението си?

Ако искате да усетите духа на Рим и да се потопите в неговата култура, докато избягвате големите туристически тълпи, то тогава Ви съветваме да резервирате своето пътуване извън сезона. Зимата има много добри оферти за самолетни билети, а бързата и гъвкава онлайн търсачка на eSky може да Ви даде поглед върху всички авиолинии на едно място и достъп до голям брой изгодни лимитирани предложения. Често тези оферти и полет са само от гр. София, което допълнително отежнява бюджета. С eSky решавате този проблем, защото търсачката Ви дава възможност за комбинирани полети с различни авиокомпании в една резервация, като търсите например за София Варна самолет, комбинирано с полет София – Рим. С помощта на интуитивен календар, позволяващ избор на най-евтините варианти за пътуване, ще спестите от цената за полет и настаняване, за да Ви остане по-голям бюджет да се насладите на всички възможности за забележителности и италианска кухня, които предлага Рим.

Рим е не просто град, а жив паметник на човешката цивилизация, който продължава да вдъхновява и очарова хора от цял свят. Незаменимо усещане за разходка по римските улици, където всяка каменна плочка крие история, всяка сграда шепне приказки за легенди, и всеки залък на храната пее за традиция - емоции, които трябва да изпитате поне веднъж в живота си!

Снимки