Сливен. Новини от източника. Последни новини

Замръзване на дизеловото гориво - защо се случва и как да го предотвратим

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 6 месеца | 358

Замръзване на дизеловото гориво - защо се случва и как да го предотвратим

Грижата за състоянието на МПСто е целогодишна, но през зимата, когато температурите са по-ниски то има нужда от специално внимание, особено ако е с дизелов двигател. В този период от годината горивото за тези превозни средства е предразположено към замръзване. Ако това се случи, то може да доведе до сериозни проблеми и нужда от ремонтни действия по колата, трактора или камиона.

За справянето с този неприятен за всеки шофьор проблем, с експертите в разпространението на качествено дизелово гориво от Дизелор ще разясним защо то замръзва, каква е разликата в предлаганите видове през лятото и зимата, как да го предпазим от ниските температури и какво да правим ако то замръзне.

С какво ниските температури вредят на дизеловото гориво?

Дизелът съдържа парафин, благодарение на който това гориво действа като ефективна смазка и частично му помага за изгарянето.

При по-ниски температури това вещество се втвърдява и започва да се кристализира, а дизелът да се “желира”. Тези образували се бучки създават предпоставка за задръстване на горивния филтър, а по-големите - да затлачат дюзите, тръбопроводите и помпите.

Разликата между зимния и летния дизел

Бензиностанциите в България започват да зареждат зимен дизел още през есента, за да се подготвят за сезона на ниските температури с гориво, което няма да се желира.

Основната разлика между сезонните горива е наличието на специални добавки в зимния, които се поставят още докато е в рафинерията. Благодарение на тях се намалят шансовете горивото да почне да преминава в твърдо агрегатно състояние, което да задръсти горивния филтър и да нанесе щети по МПСто.

Това не винаги е достатъчна мярка, особено когато температурите паднат под 0°C. Въпреки че е с намалени шансовете за кристализиране на парафина, зимното гориво се нуждае от допълнителна добавка, за да го предпази от замръзване през студените месеци. Съставът на тези разтвори е същият като на добавките, които биват добавяни в рафинерията, когато се произвежда дизела. С тяхна помощ шансовете за замръзването на горивото в колата се свеждат до минимум, както и тези за повреда от този неблагоприятен ефект.

Как да предпазим дизела от замръзване?

Разбира се, има начин да се вземат допълнителни мерки, за да се попречи на горивото да замръзне.

Най-доброто решение е МПСто, независимо дали е земеделска техника, товарен или лек автомобил, да се паркира на топло място, където ниските температури няма да се отварят на дизела в него. Такива са гаражите и хамбарите.

За жалост не всеки разполага с такова помещение, в което да осигури по-високи температури за превозното средство, с което да се предотврати желирането на горивото му. В такива ситуации е най-удачно през зимата то да бъде паркирано на място с пряка слънчева светлина и завет. По този начин ще се поддържа по-висока температура в резервоара, което ще намали шансът съдържанието му да замръзне.

Какво да правим при затлачена горивна система?

При възникване на неблагоприятният сценарий за собственика на всяко МПС задвижвано с дизел, трябва да се знае, че има решение на проблема. Той може да бъде установен, когато двигателят отказва да запали. Ако температурите навън са ниски, всеки по-опитен шофьор ще се сети, че проблема е в замръзналото гориво.

В такива случаи превозното средство трябва да бъде откарано в топло помещение, където дизела да почне отново да придобива течна форма. При наличие на помещение с отопление е най-добре да бъде паркирано в него, където този процес ще се случи сравнително бързо. Друг вариант е да бъде закарано в автосервиз, което най-вероятно ще може да се случи с помощта на пътна помощ или чрез теглене.

Замръзването на дизела води и до проблем със запушване на горивния филтър на МПСто. Това налага неговата смяна с нов, което е желателно да бъде извършено от лице с опит в поддръжката на превозни средства. Поради тази причина най-удачният вариант за помещение, в което да се разтопят парафиновите кристали, образувани в горивото, е автосервиза.

При по-ниски температури веществото парафин, което се намира в горивото, започва да придобива кристална форма, от което могат да възникнат сериозни технически проблеми за МПСто. В зимния дизел се поставят специални добавки, които намалят шансовете от желирането му през студените месеци, а за да се предприемат допълнителни мерки срещу този неблагоприятен ефект се препоръчва лично да добавяме от този състав.