Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 30 октомври – 5 ноември 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 6 месеца | 386

Европейският парламент

Външни парламентарни дейности, делегации на парламентарни комисии

Програма в областта на цифровите технологии / САЩ. Делегация от членове на ЕП от комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) ще посети Вашингтон, за да оцени възможностите за сътрудничество и привеждане в съответствие на действащите закони в цифровия сектор, политическата реклама и изкуствения интелект. Очаква се евродепутатите да проведат срещи с членове на Конгреса, представители на федералните правителствени служби, неправителствени организации и мозъчни тръстове (от понеделник до четвъртък).

Международна търговия / САЩ. Делегация на комисията на ЕП по международна търговия (INTA) ще посети Сан Франциско, за да събере информация относно въздействието на търговските ограничения в стратегически сектори като производството на полупроводници, автомобилната промишленост и критичната инфраструктура. Евродепутатите ще се срещнат с представители на бизнеса и профсъюзите в областта на високите технологии и производството на полупроводници и ще посетят автомобилен завод (от понеделник до сряда).

Външни работи / Мексико и Коста Рика. Делегация на комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще посети Мексико и Коста Рика, за да обсъди сътрудничеството между ЕС и тези страни с парламентарни партньори и представители на правителствата им. В Мексико евродепутатите ще обсъдят текущата работа по „глобалното споразумение“ на страната с ЕС, а в Коста Рика ще се фокусират върху двустранното и многостранното сътрудничество, геополитическите предизвикателства пред сигурността и миграцията, както и ще се срещнат с представители на никарагуанската опозиция в изгнание (от вторник до четвъртък).

Транспорт и туризъм / Япония. Делегация на комисията по транспорт и туризъм (TRAN) ще посети Япония, за да се запознае с големи проекти за транспортна инфраструктура, за услуги за градска мобилност, за безпилотни летателни апарати и устойчиви авиационни горива, както и да проучи политиките на страната в областта на туризма след пандемията. Евродепутатите ще се срещнат с високопоставени служители в областта на транспорта от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта, с членове на комисията по транспорта на японския парламент, с частни транспортни компании, местни власти и туристически организации (от вторник до четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще бъде в Париж в понеделник, където ще се срещне с председателя на френския Сенат Жерар Ларше и ще произнесе реч в Сорбоната. Във вторник тя ще открие изложбеното пространство на Европейския парламент „Europa Experience“, ще се срещне с председателя на френското националното събрание Яел Брoн-Пиве и ще направи съвместно изявление за медиите с президента на Франция Еманюел Макрон, последвано от двустранна среща с него. В сряда председателят на ЕП ще пътува до Малта, където ще се срещне със студенти от колежа G.F. Abela Junior, а в петък ще проведе дискусия със студенти в Малтийския колеж по изкуства, наука и технологии.