Сливен. Новини от източника. Последни новини

30 години Котел отбелязва своя празник на 1 ноември

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 6 месеца | 405

30 години Котел отбелязва своя празник на 1 ноември

Поредицата от тържествени събития в Котел започнаха с ритуал на гвардейския състав при Средно училище „Георги Ст. Раковски“, „Чинтуловата чета“ при Професионална природо-математическа гимназия “Добри Чинтулов“-Сливен и Военен клуб-Сливен и издигане на националния флаг на Република България и знамето на града на площад „Възраждане“.

„Котел е градът, който е изиграл основна и решаваща роля в новата история на България. Котел е градът, който е дал най-светлите, най-чистите и най-смелите умове и сърца на нашата родина. Нашите будители, просветители и революционери са в основата на създаването на българската нация и днес трябва да сме горди, че сме котленци. Трябва да носим техния завет, техните препоръки и да градим и да надграждаме тяхното дело“, каза в първото си слово пред гражданите бъдещият кмет на община Котел – Коста Каранашев.

Пред събралите се хора на площада, той посочи още, че денят на народните будители трябва да е пример, който не само да се налага в установените форми на празнуване, а да бъде и добра бъдеща практика в управлението на града с дългосрочен положителен, образователен и културен ефект. Ефект, създаваш съвременни, мислещи и умни хора – хора, водачи!

По време на празника, своя финал на центъра направи котленския бегач Тодор Велизаров. Той посвети 10-километровото си бягане, от Котел до Вития, на своите съграждани, с което ги поздрави по случай 1 ноември.

Празничната програма продължи с поетично-музикалните изпълнения на деца и ученици от ДГ „Дъга“, СУ „Георги Ст. Раковски“ и Център за подготовка за личностно развитие – Котел. Представяне на третия том „Затвори“ или българщината“, книга от поредицата на Любомир Котев „Записки върху записките“, посветена на Захарий Стоянов. Откриване на изложба с декоративни пана, посветена от автора ѝ Мара Харбова на 210-годишнината от успението на Свети Софроний епископ Врачански и промоция на последната книга на автора Дора Куршумова – „Датираните котленски килими. Знаци по пътя на тъканите“.

Празничният ден ще завърши със заря от 19 часа.

Община Котел

Снимки